Kvůli povodni nepoteče v některých obcích na Frýdlantsku pitná voda. Lidé mají přistavené cisterny

Velká voda poškodila potrubí nedávno rekonstruované úpravny pitné vody v Bílém Potoce. Frýdlantská vodárenská společnost ji proto musela odstavit. Dokud neklesne voda v řece Smědé, nebude možné se k potrubí v korytě dostat a opravit ho.

„V pátek ve 23 hodin byla úpravna vody v Bílém Potoce odstavena, protože povodňový průtok poškodil, možná zanesl nebo zničil odběrná zařízení surové vody na Hájeném potoce a na Smědé. To znamená, že v současné době z vodních toků nenatéká na úpravnu surová voda, takže nemáme z čeho vyrábět pitnou vodu,“ vysvětlil ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar.

Rozvodněná Smědá v Hejnicích

Obce napojené na úpravnu vody v Bílém Potoce tak vodu odebírají jen z nakumulované vody a ta časem dojde. „Nejdříve dojde v závislosti na odběru v Bílém Potoce, v Lázních Libverda a v Raspenavě. Po dalším čase v Novém Městě pod Smrkem a v Hejnicích, nejpozději pak v pondělí, úterý v Krásném Lese a v Dolní Řasnici,“ dodal ředitel Frýdlantské vodárenské. K šetření vodou vyzval obyvatele Hejnic na svém facebookovém profilu také starosta Jaroslav Demčák ze SLK.

Zásobování vodou bude v těchto obcích zajištěno cisternami. Problém s netekoucí pitnou vodou se nejdříve dotkne zhruba tří až čtyř tisíc lidí, později až sedmi a půl tisíce. Vodohospodáři mohou problém vyřešit, až opadne voda v řece Smědé.

Višňová, poslední jarní den roku 2020

Povodňová situace v Libereckém kraji je v neděli ráno klidnější. Druhý stupeň povodňové pohotovosti platí podle ranního měření meteorologů na Smědé ve Višňové, první pak na Lužické Nise v Liberci. Pršet má podle prognóz meteorologů zhruba do nedělního poledne.

Mokrá sobota na Frýdlantsku

Za 24 hodin spadlo na návětrné straně Jizerských hor na Frýdlantsku více než 100 litrů srážek na metr čtvereční. Stanice v Bílém Potoku naměřila dokonce téměř 153 litrů na metr. Na řekách Smědé a Řasnici tak platil skoro celou sobotu třetí stupeň pohotovosti.

Lidé v Hejnicích se připravovali na velkou vodu

Toky obou řek se během dne vylily z koryt a zaplavily v některých místech louky, zahrady i sklepy domů v obcích podél řek. Neprůjezdné byly také některé silnice - například mezi Černousy a Višňovou nebo mezi Hejnicemi a Bílým Potokem. Hasiči zasahovali od sobotní noci ve Višňové, kde během dne nasadili také obojživelné pásové vozidlo. Dopoledne tam museli evakuovat některé lidi v nejohroženějších domech. Několik lidí muselo opustit své domovy i v Raspenavě.

Na řece Smědé platil v sobotu třetí stupeň povodňového nebezpečí

Protipovodňová opatření připravovali celý den ve všech obcích u Řasnice i Smědé.  Lidé tam s pomocí hasičů stavěli zábrany z pytlů s pískem a odčerpávali vodu. V Hejnicích vyzvalo vedení obce obyvatele, aby přeparkovali svá auta dál od řeky. Ve Frýdlantu postavili podél koryta řeky protipovodňové zábrany. Ve městě také zasedla povodňová komise Libereckého kraje, kterou kvůli nepříznivým prognózám svolal hejtman Martin Půta ze SLK. Odpoledne ale déšť ustal, stav nebezpečí proto Liberecký kraj nakonec nevyhlásil.

autoři: Jana Pšeničková , Eva Malá , reČRoL | zdroje: Liberecký kraj , ČTK
Spustit audio

Související