Kvůli sinicím hygienici zakázali koupání v rybníku Pod hradem v Bohušově

30. červenec 2021 11:38

V rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku hygienici zakázali koupání. Už v minulém týdnu se tam rozmnožily sinice, a hygienici proto v tomto týdnu mimořádně odebrali vzorky vody. Analýzy prokázaly masivní výskyt toxických sinic a voda pro koupání je tam nebezpečná. ČTK to dnes sdělila Zuzana Babišová z krajské hygienické stanice.

„Sinice obsahují látky, jež mohou způsobovat různé alergické reakce. U koupajícího se člověka se v závislosti na jeho individuální citlivosti mohou vyskytovat různé projevy, například kožní vyrážky, zarudlé oči, rýma. Některé druhy sinic mohou produkovat i různé jedovaté látky, které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potížemi, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní problémy,“ uvedla Babišová.

Sinice i v Olešné

Kromě mimořádného odběru v Bohušově hygienici v tomto týdnu kontrolovali kvalitu vody v nádržích na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku. „Zhoršená jakost vody byla z důvodu zvýšeného výskytu sinic zaznamenána ze vzorku vody odebraného z přehrady Olešná – lokalita Místek. V této lokalitě by se proto neměli koupat vnímaví jedinci, tedy alergici, těhotné ženy a malé děti. Po koupání se doporučuje osprchovat nejlépe v pitné vodě. Kvalita vody ke koupání v přehradě Olešná bude mimořádně ověřena v následujícím týdnu,“ uvedla Babišová. Problematická zůstává i nádrž Brušperk, kde nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio