Kvůli smogu na Ostravsku přibývá nemocných dětí s kašlem

21. listopad 2012

Nad Moravskoslezským krajem leží už týden smogová poklice. A pociťovat to začínají i lékaři podle počtu lidí v ordinacích. Například některé dětské ambulance hlásí dvoj až trojnásobný nárůst pacientů ve srovnání s minulým týdnem.

Dvanáctiletá Aneta sedí unavená v křesle v ordinaci. Vyčerpává ji kašel. A lékařka Eva Schallerová by ji nemusela ani vidět, a už je jí jasné, o co jde.

„S ohledem na zkušenosti, které mám, tak už podle toho, jak kašlala v čekárně, jde o typický smogový kašel, který skutečně není vyvolán nemocí, ale je to dráždění těch prachových částic na sliznici. Je to takový štěkavý, suchý, neproduktivní, dráždivý kašel. V podstatě neutuchající, způsobující únavu. Ty děti i špatně spí,“ popisuje lékařka.

A Aneta potvrzuje, že se dobře necítí. „Trošku unavená a bolí mě hlava,“ říká. Přesto půjde nejspíše zítra do školy. Nechce totiž zameškat. Jen potřebuje od lékařky potvrzení, že kašel není infekční.

„Pokud má v pořádku výtěry a odběry, tak musím vystavovat pro učitelky do školy potvrzení, že tam to dítě, přestože kašle, může být. Protože ona by potom musela být třeba až do Vánoc doma. A oni ty děti s kašlem nechtějí, takže potom opravdu musím potvrzení vystavit,“ vysvětluje Schallerová.

Ordinace této lékařky je v Ostravě-Radvanicích, a tady bývají hodnoty prachu ve vzduchu obvykle ještě vyšší než jinde na Ostravsku či Karvinsku. Na potíže si aktuálně stěžují i dospělí.

„Večer jsem šla ke kamarádce na návštěvu a prostě se mi strašně špatně dýchalo, musela jsem si dát šálu přes obličej. I oči mě štípaly, no hrůza a děs. A vidět bylo tak na tři metry,“ postěžovala si paní Petra.

Lékaři radí lidem, aby co nejméně vycházeli ven, posilovali imunitu a jedli více vitamínů. Žádné speciální léky na nemoci způsobné smogem nemají.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu