Kvůli suchu pokračuje na Opavsku obnova malých vodních nádrží

7. leden 2020 07:50

Lesy ČR letos obnoví kvůli suchu další malé vodní nádrže. Po opravě hrází budou znova sloužit k zadržování vody. Například v Moravskoslezském kraji jsou v plánu nádrže na Opavsku a Bruntálsku.

Jaroslav Trejbal ze stavební firmy dohlíží na vznikající nádrž U kostela poblíž kružberské přehrady na Opavsku. Hned vedle bude, tak jako kdysi, nádrž nazvaná Bílčická. „V Bílčické máme asi 7,5 tisíce kubíků vody, v nádrži U kostela je to trochu výše – pod osm tisíc kubíků,“ říká Miroslav Kahánek z Lesů ČR.

Opravují se prokopnuté hráze, dno i vypouštěcí zařízení. „Hlavním smyslem je zadržení vody v krajině, požární voda, biotop pro vodní živočichy. Hlavně tu vodu sem dostat a zadržet,“ dodává Kahánek.

Čtěte také

Některé nádrže stačí obnovit, jiné se staví jako úplně nové. A rychle jich přibývá. „Na více než 350 vodohospodářských staveb jsme zatím vyčlenili miliardu korun,“ potvrdila Eva Jouklová, mluvčí Lesů ČR.

Letos v této oblasti přibudou další tři malé vodní plochy. Například znovuobnovený Hájecký rybník u Krnova za zhruba 8 milionů anebo nová nádrž U Kamenné budky v Raduni na Opavsku za více než 5 milionů korun.

A nejde jen o nádrže. Ve zmiňované Raduni je například v plánu i vybudování tůní podél místního potoka. Lesy v tom chtějí pokračovat i v dalších letech.

autor: mrk
Spustit audio

Související