Kvůli suchu roste zájem o vrtané studny. Čekací doba je až několik měsíců

14. červen 2018
Zprávy , Zprávy

Až několik měsíců budete čekat, pokud se rozhodnete mít vlastní studnu. Firmy, které dělají hloubkové vrty, mají tolik zakázek, že nestíhají. Může za to sucho a snižování hladiny spodní vody.

Sucho už není jen sezónním výkyvem, ale přímo ovlivňuje čím dál větší počet lidí a domácností. Stroje, které vrtají nové studny, se proto nezastaví. A nejde jen o to, že by lidé neměli vůbec žádnou studnu. Přibývá případů, kdy lidem vysychají mělké studny a přímo vedle nich chtějí pro jistotu nový hluboký vrt.

„Poslední dobou se často vrtá i kvůli kvalitě vody. Voda je kontaminovaná, jsou v ní různé bakterie, takže jdeme do těch hlubších vrstev, kde je ta voda kvalitnější. Buď vrtáme přímo vedle studny, která je kontaminovaná, ty okolní věci zatěsňujeme, nebo děláme úplně nové vrty, ale ty vrchní vrstvy musíme jakoby pominout,“ vysvětluje vrtař Kamil Vavrečka.

Tichá práce to určitě není. Kovové výztuže zajíždějí do země kousek po kousku, plastové potrubí přijde až na konec. „Práce je dost, diář plný. Každý den od rána do večera,“ dodává vrtař. Zakázek je tolik, že se do období jaro až podzim nevejdou a tak se začíná docela běžně vrtat i v zimních měsících a v mrazech.

autor: mrk
Spustit audio

Související