Kvůli vysokým nákladům malé obce nebudují kanalizaci. Nabízejí ale dotace na domácí čističky

18. červen 2018 12:58

Náklady na stavbu kanalizace dosahují desítek miliónů korun a takové peníze starostové menších vesnic v rozpočtech nemají. Například v Miloticích nad Opavou na Bruntálsku proto nabízejí lidem dotace na čističky. Obec tak ušetří a zároveň lidé splní povinnost o likvidaci odpadních vod.

„Je to biologická čistička – bakterie likvidují ty tuhé látky. Na výstupu z čističky padá technická vyčištěná voda. Občas musíme brát nějaké vzorky,“ ukazuje pan Vladivoj Veselý na zahradě v zemi zařízení, které připomíná vanu plnou pěny.

Předtím měl klasickou žumpu, která se musela vyvážet. A právě žumpu má v obci většina lidí. Podle starosty Jana Palupčíka (SNK) je s tím problém. „Větší část končí v místním potoce. Samozřejmě když je vody více, tak se to tak nějak naředí a není to až tak zapáchající, ale ve stále častějším suchu jsou splašky cítit mnohem víc,“ říká starosta.

Obec teď proto lidem na čističky přispívá 30 tisíc korun a podle starosty je to pořád levnější, než kdyby se obec rozhodla pro kanalizaci. „Velké peníze by stál už jen projekt. Následně kanalizace v obci je vyčíslena na asi 80 milionů korun. I přes dotace, které tam směřují, je to pro nás velká zátěž, kterou si nemůžeme dovolit. Ale tyto malé čističky jsou velice praktické,“ dodává starosta.

Dotace na čističky pak lidem nabízí například i několik obcí na Novojičínsku a Frýdecko-Místecku.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio