Labyrint na Růžovém paloučku u Žacléře ukrývá Komenského slova. Tam se učitel národů loučil s vlastí

5. srpen 2021

V Černé Vodě u Žacléře, těsně u polské hranice, objevíte nový památník Jana Amose Komenského. Lokalitě se říká Růžový palouček. Něžný název ale paradoxně odkazuje k zimě roku 1628. Tehdy, v nevlídném únoru putoval Učitel národů žacléřským krajem do exilu v polském Lešně. Doprovázeli ho stoupenci Jednoty bratrské, kteří ve své české domovině nebyli vítáni.

Nevelký památník s podobiznou Jana Amose Komenského z roku 1970 byl na Růžovém paloučku v Černé Vodě v roce 2018 nahrazen novým, v podobě kruhového kamenného labyrintu o průměru dvanácti metrů. Uprostřed je opět umístěna Komenského bronzová podobizna.  

Dílo, které navrhla místní sochařka a scénografka Paulina Skavová, jejíž rodové kořeny sahají do Polska, vytvořil trutnovský kamenosochař Petr Beneš. Symbolizuje místo, kde Komenský se svými přáteli překročil hranici vlasti. Domů se pak už Učitel národů nikdy nevrátil. 

Střed památníku vyrobeného z českého božanovského pískovce tvoří myslitelova bronzová podobizna. Do narůžovělých kamenných bloků z polského lomu ve Szklarske Porębe je „vepsán“ jeho citát. Další myšlenky tam budou přibývat u příležitosti příštích výročí, a to opět v českém i polském jazyce.

Památník Komenského v Žacléři ukrývá myslitelův citát

Pocta Komenskému i hledání Ráje srdce

Podle žacléřského starosty Aleše Vaníčka nešlo od začátku jen o to, aby byl labyrint pouze na koukání. Návštěvníci se po něm mohou procházet, hledat pomyslný Ráj srdce, děti si v něm mohou hrát, je to dokonce vítané. Labyrint může ale sloužit i k relaxaci, meditaci, k výhledům na Žacléř i na hornaté obzory.

Monument odkazuje ke knize Labyrint světa a Ráji srdce  - vrcholnému dílu spisovatele a pedagoga Jana Amose Komenského. Muže, který hledal harmonii mezi přírodou a vnitřním světem.

Žacléřský labyrint má v průměru 12 metrů, obvod kamenného díla měří 38 metrů. Na jeho ploše jsou roztroušená písmena, ze kterých můžete sestavit tajenku. Autorka návrhu se podle přání žacléřských snažila, aby místo bylo z pohledu architektury a designu „čisté“, další prvky jsou tedy spíš potlačené. Patří k nim jen symetricky rozmístěné čtyři pískovcové lavičky.  

Od Komenského památníku jsou i krásné výhledy do okolní krajiny

Zeleným porostem, který památník obklopuje, vede krátký dlážděný chodník „do světa“, k pátému posezení. Od něj spatříte východní okraj Krkonoš s masivem Rýchor, na jehož úbočí je krásně vidět Žacléř. Když popojdete pár set metrů vpravo, spatříte Sněžku.

K Růžovému paloučku se dostanete z Černé Vody ze silnice Žacléř -  Královec. Na kole nebo pěšky. Přijet můžete i autem, parkoviště je jen necelý kilometr od labyrintu.

Spustit audio