Ladislav Zibura o cestování po Česku: Když dáte své cestě recesistický přesah, tak máte dveře k lidem otevřené

19. květen 2022

„Dlouhodobě jsem optimista, jen mívám krátkodobé pesimistické výkyvy, o nich ale nepíšu,“ říká spisovatel a cestovatel Ladislav Zibura.

Dva měsíce cestování a rok psaní – tak zatím vzniklo pět Ziburových knih. Domnívá se, že vydat se na delší putování je pro každého prospěšné: „V deseti letech mě ještě strašili vojnou, na kterou jsem sice nemusel, ale řekl bych, že část ‚vojny‘, tak jak mi o tom vyprávěl táta i děda, jsem si prožil na svých cestách.“

Po Evropě cestoval stopem, při zatím posledním putování po České republice měl vlastní auto s kuriózní SPZ, kde stojí ‚PROMINTE‘. A rozhodně nešlo nikde přehlédnout!

Čtěte také

„Češi mají úžasný smysl pro humor, a když dáte své cestě recesistický přesah, tak máte dveře k lidem otevřené. Když se lidé smějí, je to skvělý začátek konverzace. Bylo to naplnění mého snu, vždycky jsem chtěl psát o naší zemi, jen jsem čekal na vhodný čas. Knížka o Česku pro mě představovala největší výzvu,“ popisuje Zibura.

„Při cestování po republice jsem se zaměřil na detaily, zcela jsem se vyhnul krajským městům, vydal jsem se do regionů. Chtěl jsem ukázat, jak rozmanitá naše země je a co všechno nabízí, třeba i z hlediska historie. Proto jsem se rozepsal také o nepříliš známých věcech, takové historické anekdoty.“

S přednáškami o svých zážitcích objíždí republiku, společně s lidmi na soiálních sítích a kamarády vytváří také mapu s tipy na výlet, do které zanesl zajímavosti o naší zemi.

Hledání námětů a příběhů

Ostatně příběhy jsou tím, co nejvíc na svých cestách vyhledává. „Říká se, že do Santiaga se člověk nikdy nevydá jen jednou. Já jsem se tam vrátil po deseti letech od mé první cesty – zase sám, už jsem to ale prožíval jinak. Většinu času jsem trávil povídáním s lidmi. Je to úžasná příležitost popovídat si i s aktivními seniory, na této pouti jich díky místním podmínkám potkáte víc než kdekoliv jinde. Já je miluju, protože jsou nositeli příběhů.“

Ladislav Zibura: Prázdniny v Česku

Rád se vydává i na cesty, o kterých neplánuje nic napsat: „Těch, o kterých jsem nenapsal, bylo samozřejmě víc. Fotografové si s sebou neberou foťák, když nechtějí fotit, já si nepíšu žádné poznámky, abych už o té cestě nemohl nikdy napsat. Když cestuji jen tak, tak se víc stydím lidi oslovit nebo mluvit úplně s kýmkoliv, což mi při cestě, o které budu psát, nevadí. Myslím, že jakákoliv autorská činnost je výzvou, aby ze sebe člověk vydal to nejlepší. Občas se probudím doma, mám špatnou náladu a nic se mi nechce, ale o tom přece nebudu psát,“ dodává s úsměvem.

Jaké si odvezl zážitky z Iránu? Co o sobě na cestách zjistil? Kdo mu vybírá prázdninové cíle? Jakou další cestu má v plánu převést do knižní podoby? Dozvíte se v rozhovoru s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.