Laskavé toalety v Drážďanech

30. září 2012

Restauratéři z oblíbené oddechové drážďanské čtvrti Neustadt se rozhodli, že se zasadí o větší čistotu ve své čtvrti, uvádí szonline. V této městské části totiž chybí veřejné záchodky a tak to v leckterých odlehlých koutech zrovna nevoní.

Několik restauratérů proto ve svých provozovnách otevřelo tzv. laskavé toalety. Jsou bezplatně k dispozici všem, nejen hostům oněch restaurací. Po celém Neustadtu je jich zatím dvacet.

Die Gastronomen in dem beliebten Dresdner Szeneviertel Neustadt entschieden sich, um bessere Sauberkeit n ihrem Stadtviertel zu kämpfen, teilt sz-online mit. In diesem Stadtviertel fehlten nämlich die öffentlichen Toiletten und in manchen Ecken duftet es einfach nicht besonders gut. Einige Gastronomen haben deswegen in ihren Betriebstätten die sogenannten netten Toiletten geöffnet. Diese Toiletten kann jeder benutzen, nicht nur Gäste in den Restaurants, ohne dafür zahlen zu müssen. Im ganzen Neustadt gibt es bisher zwanzig netten Toiletten.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.