Léčba rakoviny

16. září 2003
Pod kůži

Pořad České televize Klekánice před časem vysílal reportáž o metodě možné léčbě rakoviny. Tu používá slovenský lékař Kamil Jurkovič. Pomocí léků zablokuje funkci štítné žlázy, nádor pak zůstane bez výživy a odumře. V mnoha takových případech došlo k uzdravení pacienta. Pro tuto formu léčby je ale nezbytný lék Trypsin, který se ovšem přestal vyrábět. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyvolává Trypsin toxické reakce a ty prý pacienta vážně ohrožují. Podrobněji v reportáži redaktora České televize Pavla Janošce.

Pavel Janošec: Princip této metody, takzvané revitalizace, spočívá obecně v zamezení přísunu živin rakovinnému nádoru během operace. Slovenský lékař Kamil Jurkovič ale léčí nádory neoperativně běžně dostupnými léky. Stovkám pacientů dal naději, prodloužil jim život nebo je vyléčil. K jeho metodě se vyjadřovali odborníci. Hovoří docentka Zuzana Bartůňková, předsedkyně imunologické společnosti.

Zuzana Bartůňková: Je to zase jeden z přístupů, který lze vědecky odůvodnit. Ta jeho práce je velmi klinická, dokumentovaná na řadě pacientů.

Pavel Janošec: A jak svou metodu popisuje a hodnotí samotný objevitel, lékař Kamil Jurkovič?

Kamil Jurkovič: Nebát se vyléčit z rakoviny, to jsem stabilizoval a zbavil jsem toho člověka trápení. Štítná žláza se naváže na nádor a dostane tento nádor tolik živin, kolik potřebuje. Proto jsem začal blokovat štítnou žlázu. Výsledky byly více než povzbudivé. Pacienti se zlepšovali, chodili a dožívali se řadu let.

Pavel Janošec: Součástí jeho léčby je český výrobek, protizánětlivý lék Trypsin, účinný enzym je rozpuštěn v oleji a vpichuje se do svalu. K doktoru Jurkovičovi se tak dostala pacientka, která měl zhoubný nádor žlučníku a lékaři jí dávali tři týdny života. Hovoří právě zmiňovaná pacientka.

Výpověď pacientky: Měla jsem 53 kilo z 80, tak jsem zhubla. Otevřeli mě a zavřeli mě, neřekli mi nic. Cítím se lépe, už taková nikdy nebudu, protože 67, co můžu čekat?

Pavel Janošec: Dnes je dříve smrtelně nemocná pacientka stabilizovaná. Ovšem na základě poznatků Státního ústavu pro kontrolu léčiv vydal soud předběžné opatření, kterým používání Trypsinu zastavil. Za Státní ústav pro kontrolu léčiv hovoří ředitel Milan Šmíd.

Milan Šmíd: V průběhu celé doby jeho registrace máme zaznamenáno řadu nežádoucích účinků, většinou nezávažných, ale byl zaznamenán i účinek velice závažný, končící úmrtím.

Pavel Janošec: Po bouřlivých stížnostech pacientů však došlo k obratu. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv mohou pacienti v upraveném režimu Trypsin užívat. Zhruba po týdnu tlaky pominuly a výrobce Trypsinu opět nesměl tento lék vyrábět. Hovoří odborný ředitel vyrábějící firmy, Jaromír Klančík.

Jaromír Klančík: My jsme dostali naprosto standardní hodnotící zprávu. Byla velmi nepříznivá. Domnívali jsme se a věřili jsme tomu, že některé nepříznivé závěry dokážeme zvrátit, nepodařilo se.

Pavel Janošec: Pacienti se bouří, z ordinace odcházejí zoufalí. Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv není zatím doloženo, že pacienti Trypsin potřebují. Na závěr jsme ještě zaznamenali názor další z léčených pacientek doktora Jurkoviče.

Výpověď pacientky: Ten Trypsin nebude, tak nebudu doléčená, a tím pádem je možnost, že tady ta choroba může propuknout znovu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu