Led nesmí chybět na žádné dobré párty. Ale ne nutně jenom ve sklenicích s pitím

Určitě budete souhlasit s tím, že k létu patří zahradní slavnosti. A každý, kdo zve své kamarády a známé, přemýšlí o tom, jak co nejvíc zaujmout – jak to udělat, aby se jim u vás líbilo, a aby na návštěvu dlouho vzpomínali. Zajímavou inspirací mohou být ledové sochy – ozdoba ovocných nebo zeleninových mís.

Jak jsme zjistili v továrně na led, oblíbené jsou také ledové alkoholové fontánky ve tvaru ženského těla. Jedno takové mi ukazuje Ondřej Benč ze společnosti IceArt ve velkém mrazícím boxu, ve kterém skladuje i ledové kvádry na sochy. Jsou tu i parádní ledové poháry se zamraženými chilli papričkami. Jejich výroba je prostá. Stačí naplnit silikonovou formu vodou a vše strčit do mrazáku.

Ledové sochy

Poprvé se s ledovými sochami zakladatelé firmy setkali jako číšníci na zaoceánských výletních lodích. Dnes jejich firma patří k nejznámějším v oboru. Ledové kvádry vyrábějí v areálu na okraji hlavního města z filtrované vody. Na jeden kvádr spotřebují asi 200 litrů vody. Kostka mrzne 3 až 5 dnů. Jde o to, aby byla úplně průhledná. Pak ji dostane do rukou sochař Jiří Kašpar. Zrovna vyrábí propojená srdce, která budou ozdobou svatební tabule.

Potěšení na den

15 z ledu

Řadě z nás to možná může připadat docela bláznivé, protože ledové sochy jsou značně pomíjivé, ale najdou se tací, kteří za ledové potěšení své peníze utratí. V zahraničí, především v USA, jsou potom ledové sochy na slavnostech k vidění poměrně běžné. Jejich trvanlivost je běžně kolem 8 hodin. Jak se od zakladatele firmy Ondřej Benče dozvídám, o ledové sochy je u nás – dosti překvapivě - větší zájem v zimě. Lidé prý mají dojem, že si ledové dílo víc užijí.

Voda na led

Pro dobrý led je důležitá kvalita vody, zejména její tvrdost, obsah vápenatých solí a minerálů i mechanických nečistot. Případné negativní vlastnosti vody lze eliminovat instalací vhodných filtrů nebo magnetickou úpravou vody. Doporučujeme zabudování předřazených filtrů na vodu, které zabraňují tvorbě vodního kamene a průniku zápachu a mechanických nečistot.

Jak led vyrábět

Pro výrobu kostkového ledu je z hlediska chlazení ideální kulatá forma ve tvaru komolého kužele, ze které se kostky ledu dobře uvolňují. Kostky ledu bez ostrých hran mají příjemný a praktický tvar, takže vyhovují všem typům sklenic. Výsledkem jsou průzračné a soudržné oddělené kostky ledu, které neředí nápoje. Pokud byste vyráběli kostky doma v mrazáku, zkuste vodu nejdříve převařit a ještě teplou ji dát do forem, led bude průzračnější.

autoři: pek , Patrik Rozehnal