Ledovému čaji je letos 140 let, osvěží i dnes

Dnes je ledový čaj celosvětově oblíbeným a rozšířeným nápojem, ale vzhledem k tisícileté historii čaje je to vlastně čajové „miminko“. První písemná zmínka o ledovém čaji je z roku 1879.

Toho roku Marion Cabell Tyree ve své kuchařce Housekeeping of Old Virginia uvádí recept na osvěžující nápoj – jednodenním výluhem zeleného čaje zalít kostky ledu a dvě lžičky cukru v poháru. Takový nápoj začaly nabízet i hotely a stánky na železničních stanicích. Připomeňme si, že v té době popíjeli Američané jen nefermentovaný zelený čaj. Pravý rozkvět ledového čaje a už i na bázi čaje černého, fermentovaného, nastal až o pár let později, na světové výstavě 1904 v americkém Saint-Louis.

Britský obchodník Richard Blechynden tam přijel nabídnout černý fermentovaný čaj, ale protože bylo vedro, zákazníci o teplý nápoj nejevili velký zájem. Richard tedy čajem zalil ledové kostky a zrodil se hit – ledový čaj v základní podobě.

Ledový čaj

Od té doby se ledový čaj úspěšně šířil do celého světa, dnes vám ho připraví i v pravověrných čajovnách, jak říká Jolana Vaverková z ústecké čajovny „U vysmátý žáby“, ovšem s upozorněním, že i ve vedrech by se měl pít čaj teplý nebo vlažný. Ledový nápoj vás sice chvilkově vnitřně ochladí, ale organismus pak bude mít tendenci zase teplotu zvednout.

Pro přípravu ledového čaje můžete volit libovolný druh čaje – zelený, bílý, černý, Jolana doporučuje i čaj pu-errh. Postup je dvojí – jednak můžete čajové lístky vhodit do chladné vody a přes noc nechat macerovat v ledničce nebo můžete připravit klasický čaj a podávat ho s kostkami ledu. A v uspěchané době poslouží i čaj sáčkovaný.