AG Flek v rozhlase. Studiem 1 zněly známé hity i nové písně z posledního alba

19. listopad 2018

Legenda folku. I tak můžeme nazvat skupinu AG Flek, která se na domácí folkové scéně pohybuje už čtyři desetiletí.

Legendární folková kapela AG Flek zamířila do Českého rozhlasu Ostrava. Ve Studiu 1 zazněly známé hity i nové písničky kapely. O skvělé atmosféře svědčí i fakt, že kapela koncertovala rovné dvě hodiny.

O kapele

AG Flek založili ve Zlíně v roce 1977 Ivo Viktorin (zpěv, kytara, klávesy), Karel Markytán (kytara, harmonika), Josef Šobáň (baskytara) a Blanka Táborská (zpěv). Kapela o sobě poprvé dala pořádně vědět rok později na festivalu Porta, kde získala autorskou cenu. Následující dva ročníky této hudební soutěže si odvážela hlavní cenu za interpretační výkon.

Po vydání prvního alba odešla z AG Fleku Blanka Táborská. Jejím odchodem nastala takřka roční odmlka, vyplněná spoluprací s Wabi Daňkem na jeho albu Rosa na kolejích. Poté do kapely přichází Vlasta Redl, který její tvorbu významně ovlivnil. Přinesl do čistého folku více rockovější drive.

Blanka Táborská, AG Flek

Později, když skupinu opustil Ivo Viktorin, hráli s AG Flekem ještě Radek Pastrňák, Richard Kroczek ml. a Milan Nytra - ti později založili Buty. Velkou pozornost vzbudila spolupráce AG Fleku s Jurou Pavlicou a Hradišťanem, zachycená na výborném albu.

Na přelomu milénia skupina občas vystupovala v malém obsazení. Až konečně v roce 2007 se AG Flek sešel v původní sestavě a koncertní šňůrou oslavil 30. výročí svého založení. Na živém albu z roku 2012 jsou ke slyšení známé hity jako Carpe diem, Vítr Safián nebo Blázni umírají nadvakrát, ale písničky, které kapela nikdy předtím nezveřejnila.

AG Flek ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava
autor: Český rozhlas Ostrava

Související