Legendy z Kampy. Příběhy z dob, kdy ve vltavských vodách ještě žila strašidla

Možná taky máte doma v knihovně Pražské legendy, půvabnou knížku Františka Langra s nezapomenutelnými ilustracemi Cyrila Boudy.

František Langer se v knize, která spatřila světlo světa roku 1956, vyznává z hlubokého citu k rodnému městu, „nejkrásnějšímu na zeměkouli a v nejbližším vesmíru“.

Ať už máte v knihovně cokoli, nenechte si ujít rozhlasové zpracování dvou příběhů, které v roce 1980 natočila režisérka Alena Adamcová s hercem Jaromírem Spalem. Legendy z Kampy nabídnou vyprávění o panu Josefovi, známém a váženém pražském vodníkovi, a taky o neobyčejných válečcích.

Účinkuje: Jaromír Spal
Připravila: Dagmar Hubená
Napsal: František Langer
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: v roce 1980

František Langer

František Langer byl prozaik a zejména dramatik z generace bratří Čapků. Narodil v židovské, nábožensky vlažné, ale vlastenecky smýšlející obchodnické rodině. Vystudoval gymnázium a Lékařskou fakultu UK, doktorát složil v roce 1914. Jako vojenský lékař se dostal v roce 1916 do ruského zajetí a posléze vstoupil do československých legií, kde působil jako šéflékař prvního pluku.

Anna a František Langerovi

František Langer

Prozaik a zejména dramatik z generace bratří Čapků. V letech 1930 až 1935 byl dramaturgem činohry Vinohradského divadla

V letech 1930 až 1935 byl dramaturgem činohry Vinohradského divadla. V roce 1939 emigroval do Francie a stanul v čele zdravotní služby československé armády. Na této pozici působil také v Anglii, kam se přesunul po porážce Francie. Po skončení druhé světové války se věnoval už jen literatuře.

autor: ele
Spustit audio