Leghornkám velí zakrslá kočinka. Slepice vědí, co je pro ně dobré

26. říjen 2019

Předseda chovatelů Josef Blažek ze Svinčan chová slepice už čtyřicet let. Za tu dobu nastřádal mnoho zkušeností. Velmi se mu osvědčil starší kohout jako vůdce mladého hejna.

„Když kroužkuju kuřátka a přendávám je do většího výběhu, dávám k nim staršího kohouta. V mém případě je to zakrslá kočinka. Dávám ji k mladým leghornkám. Starý kohout si umí zjednat pořádek a neposlušnost nestrpí. Hejno je klidnější, když tam mají někoho rozumného,“ směje se chovatel.

Leghornky na vajíčka

Leghorn je plemeno velmi výkonných nosnic. „Je to staré plemeno, které bylo původně vyšlechtěno v Itálii. V Americe ho pak zdokonalili. Tyto slepice mají vysokou užitkovost a jsou základem nosných hybridů,“ říká chovatel.

Chovatel Josef Blažek předvádí svou zakrslou kočinku

Tři slepičky do malé zahrádky

Kdo si chce pořídit jen pár slepic na malou plochu, leghorny by volit neměl. Josef Blažek je nedoporučuje, protože potřebují k životu velkou plochu. Rády přelétávají, a pokud žijí jen na omezeném prostoru, nesvědčí jim to. Existují vyšlechtěné hybridy přímo pro malé chovy. Prvním rokem by měla mladá slepice snést 150 až 200 vajíček.

Zakrslé kočinky pro radost

Josef Blažek chová nejen slepice pro užitek, ale i pro radost. Pořídil si zakrslé kočinky a také rousné zakrslé slepice. Jejich vajíčka mají kolem čtyřiceti gramů, ale na tom nezáleží. Na výstavách se hodnotí nejen barva, ale také kvalita a bohatost peří. Nesmí být olámané. Proto musí být tyto slepice chované ve voliérách.

Slepice a jejich inteligence

Podle Josefa Blažka mají slepice takovou inteligenci, která jim stačí k životu. „Perfektně vidí. V tom je obdivuju. Baví se tím, že vyzobávají z hrabanky zrní jako Popelky. To jim tam schválně dávám, aby se nenudily. A vyzobou všechno. Slepice mají úžasný cit pro to, aby si našly přesně to, co potřebují,“ říká chovatel.

Zakrslé kočinky

„Zblajznou toho hodně. Krmím je obilím, spotřebují kolem čtyřiceti metráků na rok. Obilí šrotuju, míchám z toho směsi. Kromě toho přidávám kopřivy. Ty jsou velmi hodnotné. Taky mrkev, jablka, všechno ze zahrady se u nás zužitkuje,“ uzavírá chovatel ze Svinčan Josef Blažek.

autor: jsl
Spustit audio