Lékaři porody doma nevidí rádi

31. červenec 2002
Pod kůži

Paní Jana Bláhová se rozhodla porodit své dítě doma sama, bez pomoci lékaře a jen s porodní asistentkou. Přirozeně bez léků a bez klystýrů. Porod byl bez komplikací a dítě je zdravé. Přesto teď lékaři Janě Bláhové říkají, že je hazardérka, která ohrozila sebe a své dítě. Podobnou situaci zažívají desítky žen v České republice. Respektují čeští porodníci přání svých pacientek? Proč u nás nejsou domácí porody běžnou záležitostí?

Jana Bláhová a Renata Kolomazníková jsou ženy, které se rozhodly porodit své dítě doma. Samy, jen s porodní asistentkou. U obou to bylo jejich druhé dítě a u obou probíhalo jejich těhotenství bez komplikací. Obě ženy se na porod doma připravovaly, seznamovaly se se všemi riziky. Obě se shodují na tom, že pokud by mohly porodit přirozeně a podle svých představ v některé z českých porodnic, doma by rozhodně nezůstávaly.

Jana Bláhová: Při tomhle druhém porodu jsem skutečně měla takový pocitový prožitek. Velmi intenzivně jsem cítila, že dělám něco úplně normálního a přirozeného. Vůbec jsem neměla potřebu jet někam do nemocnice.

I přes všechna rizika se pro porod doma rozhodla i Renata Kolomazníková. I ona chtěla své druhé dítě porodit přirozeně.

Renata Kolomazníková: Ten domácí, to musím říct, že jsme tak úplně neuvažovali, to mi připadalo jako taková docela odvážná myšlenka. A vlastně jsme se k tomu rozhodli až před porodem. Samozřejmě rizika mohla být, ale těhotenství bylo zdravé, tak jsem si je nepřipouštěla.

Co vede stále více českých žen k tomu, že se své dítě rozhodnou přivést na svět doma? Jana Bláhová chtěla porodit přirozeně, bez léků, klystýrů a v poloze, kterou si sama vybere. To zatím ve většině porodnic možné není. Chtěla mít kolem sebe své blízké a chtěla mít jistotu, že s ní bude lidsky a vlídně zacházeno. V jejím rozhodnutí zůstat doma a nejít do porodnice jí utvrdila negativní zkušenost.

Jana Bláhová: Jsou to někdy až horory. Stačí jen taková zkušenost, že tam tu maminku častují různými ponižujícími poznámkami. Když jsem byla kdysi doprovázet svoji kamarádku k porodu, tak kamarádka zazvonila, otevřela porodní asistentka. Kamarádka jí začala nesměle vysvětlovat, že má nějaké slabé stahy a než stačila vysvětlit víc, tak se na ni ta porodní asistentka obořila, co tam pohledává, když má nějaké slabé kontrakce. Jenže to šlo strašně rychle, kamarádka měla odteklou už nějakou dobu plodovou vodu a během deseti minut jí vezli na sál a asi za třičtvrtě hodiny porodila. Ale hlavně, že jí teda velice "příjemně" přivítali, co tam pohledává, když má slabé kontrakce.

Tyto zkušenosti potvrzuje i manžel ženy, která své dítě porodila doma.

Štěpán Kolomazník: Na toho člověka, který tam leží na tom stole, na toho nikdo nebere ohled. Všichni se ohánějí tím, že technicky je to správně a nikdo se nezajímá, jestli mu není zima nebo jestli nemá žízeň.

Většina českých porodníků je však proti tomu, aby ženy rodily doma.

Bohuslav Svoboda, přednosta gynekologicko-porodnické kliniky FN Královské Vinohrady: Já si myslím, že volit porod doma v našich podmínkách je přece jenom velké riziko pro to dítě a i svým způsobem pro tu matku.

Porod samotný Jana Bláhová popisovala jako bezproblémový, jenomže pak nastaly komplikace s placentou a bylo nutné vyhledat lékařskou pomoc. a jak vypadalo přijetí Jany Bláhové v motolské porodnici?

Jana Bláhová: Tam to byla samozřejmě kapitola sama pro sebe. Už když jsme tam vešli a zjistili, že jsme rodili doma, tak se na nás vrhli v podstatě jak sršni. Začaly přednášky, že jsem mohla vykrvácet a jak to je nebezpečné.

Zuzana Štormerová, porodní asistentka: Maminky, které se rozhodnou rodit doma, jak jsem už říkala, mají spoustu potíží. Dokonce někdy jsou i kriminalizovány. Je jim vnucován názor, že vy jste ohrozila své dítě, vy patříte do vězení a tak dále.

Sdružení Aperio provedlo průzkum, ze kterého vyplynulo, že 41 % českých žen by si přálo, aby byl domácí porod jednou z oficiálně uznaných možností. Asi jedna čtvrtina českých žen usiluje o přirozený porod. Domácí porody jsou velice rozšířené například v Nizozemí.

Bohuslav Svoboda, přednosta gynekologicko-porodnické kliniky FN Královské Vinohrady: Oni tam to mají skutečně rozšířené, ale tam je zvláštní varianta. Všechny nizozemské domky jsou vlastně přízemní, přístup k nim je velmi hladký. Oni skutečně dovedou v případě nutnosti k tomu domu najet s tou sanitkou a protažením té sanitky do toho domu vytvořit vlastně operační sál velmi rychle. Ten osmnáctipodlažní panelák, kterému zrovna v tuto chvíli přestal fungovat výtah, to může být smrtelné pro to dítě i pro tu matku.

V České republice dnes doma rodí desítky žen ročně. Je to zanedbatelné číslo? Měl by být porod doma oficiálně uznanou možností? Pravdou je, že v případě komplikací řada situací je doma neřešitelných. Na druhou stranu porodní asistentka Zuzana Štormerová říká, že s řadou komplikací si zkušená porodní asistentka dokáže poradit, dokáže je předvídat a v takovém případě včas ženu nechat převézt do nemocnice. Navíc podle zahraničních zkušeností se u porodů doma komplikace vyskytují jen výjimečně. Hlavně proto, že doma rodí jen ženy s nekomplikovaným těhotenstvím a ve známém prostředí se dokáží uvolnit natolik, že takový porod bývá bezproblémový. Měly by být domácí porody striktně zakázány, nebo vytvořeny takové podmínky, aby i u nás mohly být takové porody zajištěny? Jak se na situaci dívá Jana Bláhová, která má zkušenosti právě s domácím porodem?

Jana Bláhová: Samozřejmě, můj nějaký hloupý pocit nemůže konkurovat názoru lékaře, ale já tomu svému pocitu věřím.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu