Lékaři většiny nemocnic i přes slib ministra nedostali přidáno

2. březen 2012

Přes sliby ministerstva lékaři ve většině moravskoslezských nemocnic nedostali přidáno. V této chvíli by se situace dala popsat jako pověstný klid před bouří, který bude trvat do konce dubna. Do té doby má speciální pracovní skupina čas na to, aby zjistila, zda je v systému dostatek peněz.

Zatím to vypadá, že se většina nemocnic přidat zdravotníkům nechystá. Ohánějí se tím, že na to prostě nemají. A tak jediní, kteří mohou být při pohledu na výplatní pásku spokojeni, jsou lékaři ve Fakultní nemocnici Ostrava. Navýšení platů přijde fakultní nemocnici na 70 milionů korun.

„Naše nemocnice navýšila platy zdravotníků o 6,25 procent průměrného tarifního platu. Toto navýšení je realizováno formou odměn. V loňském roce byl plat lékaře ve výši 72.000 korun,“ říká mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

V krajských nemocnicích lékaři při pohledu na výplatní pásku nevidí v podstatě žádnou změnu oproti loňsku. Hejtmanství se brání: z úhradové vyhlášky prý dostávají jeho zařízení stejně nebo dokonce méně než loni. Náměstek hejtmana Karel Konečný uvedl, že špatně plánovalo ministerstvo.

„Nastavení těch úhradových věcí ze strany ministerstva bylo velmi nekvalifikované, bez znalosti té situace, která v nemocnicích je,“ poznamenal náměstek.

Nemocnice v Ostravě-Fifejdách se slib ministra Hegera netýká. Je to totiž městským zařízením. A lékaři si tam letos mohou o vyšší výplatě nechat jen zdát. I zdejší ředitel Tomáš Nykel potvrzuje, že za vším je úhradová vyhláška. Záleží ale i na tom, jak se nemocnici bude dařit.

„V případě, že budeme mít kladný hospodářský výsledek, jednáme s odboráři o tom, že jakousi formou odměn jim vyplatíme nějaké peníze navíc,“ dodává ředitel.

A co na to lékaři? Poděkují a odejdou, jak hrozili loni? Definitivní rozhodnutí o případných protestních akcích podle šéfky zdravotnických odborů Moravskoslezského kraje Vladimíry Bučkové ještě nepadlo.

„Opravdu tentokrát ty zaměstnavatele nechceme nějakým způsobem podrážet, protože by to mohlo mít taky neblahé důsledky na jednotlivá oddělení nebo i na jednotlivé nemocnice, na jejich zánik,“ uzavírá Bučková.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu