Leopold Lahola: Poslední věc

9. leden 2019

Krutý příběh slovenského spisovatele, při kterém vás bude mrazit. V režii Simony Nyitrayové účinkuje Josef Kaluža. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Život u nás málo známého autora připomíná dramatický film, ve kterém se střídají vzestupy a pády. Slovenský pisovatel, dramatik a filmový režisér Leopold Lahola se narodil 30. ledna 1918 jako Leopold Arje Friedmann. Do padesáti let života se vešel koncentrační tábor v Novákách, deportace do Osvětimi, účast v partizánském odboji i členství v 1. československém armádním sboru. Kvůli ideologicky motivované kampani vyvolané reakcemi na hru Atentát odešel v roce 1949 do Izraele. Později se usadil ve Spolkové republice Německo, kde režíroval, psal scénáře, divadelní a televizní hry. Na Slovensko se mohl vracet až v 60. letech, kde také 12. ledna 1968 nečekaně zemřel během natáčení jednoho ze svých filmů.

Laholovy novely a povídky s tematickou holokaustu a války patří k vrcholům evropské literatury. Příběhy jsou často kruté nikoli absencí Boha, ale absencí lidskosti, která bývá nepovšimnuta utlučena jako jedna z prvních obětí.

Titulní povídka sbírky Poslední věc je komorním příběhem odehrávajícím se v horské ledové pustině. Jeho hrdiny jsou dva muži a mrtvé tělo a věřte, že mráz, který na stránkách knihy všechno velmi komplikuje, ucítíte i na vlastních zádech...

Účinkuje: Josef Kaluža

Překlad: Marie Vodičková
Připravila: Eva Lenartová
Režie: Simona Nyitrayová

Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu.

autor: ele
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.