Lepší než televizní obrazovka

15. prosinec 2018

To vám podepíše asi každý majitel i toho sebemenšího akvária. Ovšem jako každé nakládání s živou přírodou, i akvaristika má své zásady pro úspěšné chování rybiček i úspěšné pěstování rostlin.

Voda

Dřív, než se rozhodnete pro akvaristiku, měli byste vědět, jakou vodu máte k dispozici. V tvrdé vodě se bude dařit jiným druhům, než ve vodě měkké. A složení vody by měl umět říci každý dodavatel. Voda z vodovodního řadu je upravována chlórem, ten ale i při krátkém odstátí  vyprchá. Raději nepoužíváme teplou vodu z vodovodu, jsou v ní i další látky, které ji upravují. Pokud chcete používat vodu ze studny, je nutné nechat si udělat rozbor.

Výběr rybek

Musíte vzít v potaz velikost akvária (obecný propočet – 5 litrů na malou rybku, 10 litrů na velkou) , nároky na kvalitu vody (nejdůležitější parametry: teplota, tvrdost a pH) a konečně i to, které druhy jsou schopné spolu žít a kterým to dohromady nesvědčí. Nelze beztrestně kombinovat dravce  s drobnými býložravými rybkami – například. Pro začátečníky jsou vhodné třeba  neonky nebo efektní paví očka. Protože jsou to rybky hejnové, měli byste mít aspoň šest jedinců, ale raději i víc.

Potrava

O jídelníček se postarají odborné prodejny, existuje řada druhů granulí a průmyslově zpracovaných krmiv, vhodných pro různé druhy rybek. Krmiva jsou sušené, lyofilizovaná nebo mražená a je určitá záruka, že tak se do akvária nedostanou paraziti nebo choroboplodné zárodky. Rostlinnou stravu lze obohatit například kousky listů, ale je třeba dbát na čistotu vody, aby ji nekazily zahnívající kousky zbylé potravy. Odborníci moc nedoporučují získávat potravu z volné přírody, jakkoli by to rybky uvítaly. Hrozí totiž nákazy různými chorobami nebo zavlečení parazitů.

 

Spustit audio