Letní samosběry ovoce vrcholí. Lidé teď chodí hlavně na maliny, rybíz anebo angrešt

20. červenec 2021 15:09

U svého vrcholu jsou teď letní samosběry ovoce. V červenci se lidé zaměřují hlavně na sběr drobnějších ovocných druhů. Jedná se třeba o maliny, dále pak o rybíz anebo angrešt. Návštěvníci v posledních dnech míří ve velkém na samosběry například v Opavě.

Při sběru malin jsme tady zastihli paní Ilonu. „Jde to samo, ale musí být na to trpělivost. Kopřivy už mi nevadí, už jsem spálená, tak je mi to fuk. Sbírat jsem chodila už jako dítě s dědou a babičkou, takže jsem zvyklá. A teď to sbírám pro vnučku,“ říká paní Ilona.

Jak takové samosběry probíhají? „Je to velmi jednoduché – lidé si donesou nějakou vlastní nádobu a my je pošleme po takové procházce po ovocné školce. Všechno, co potkají, si můžou utrhnout,“ vysvětluje Jan Weiss, vedoucí ovocné školky při Školním statku v Opavě.

Největší zájem mají lidé o sběr malin. Dozrává ale i jiné ovoce. „Maliny, rybíz, angrešt, máme tam ještě i nějakou jostu, zrají višně. Všechno to bylo kvůli počasí letos opožděné a teď to začalo rychle zrát,“ říká Weiss.

Maliny a další ovoce je nejlepší sbírat ráno, kdy ještě není nažhavené sluncem. „Snažíme se, ať si lidé to ovoce natrhají ráno, dokud ještě není nahřáté, protože pak už tím utržením vzniká marmeláda,“ dodává.

Samosběry fungují i v Sosnové na Opavsku. „Momentálně se sbírají maliny a raný rybíz,“ říká Libuše Citronová, manažerka společnosti Vitaminátor, která samosběry organizuje. Podle ní je letos zájem lidí menší.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související