Letní sezóna na hlučínském jezeře už bude bez stavebních omezení

17. duben 2023 11:01

Po třech letech končí v Hlučíně na Opavsku rozsáhlá obnova tamního jezera. Za zhruba 800 miliónů korun ze státního rozpočtu by už nemělo být povodňovou hrozbou. Město už začalo prodávat letní permanentky pro návštěvníky, které už nebudou omezovat stavební práce.

Se stavbyvedoucím Petrem Vojtíškem jsme sledovali, jak se postupně zpevňují břehy jezera a staví nové technické zajištění 130hektarové vodní plochy. Aby už to nebyla riziková záplavová oblast s odolnými hrázemi, odstraňovaly se také škody po letité těžbě štěrkopísku v minulosti.

První část velké sanace skončí 30. června. Zbývá ještě pár detailů. „Stále se pracuje na příjezdových cestách nebo rampách k mostu mezi Kozmicemi a Jilešovicemi a komunikaci, která přináleží k bezpečnostnímu přelivu,“ říká starosta Pavel Paschek (Občané pro Hlučín).

Starosta věří, že toto léto už bude jako kdysi. Hlučínské jezero je jednou z nejoblíbenějších rekreačních oblastí nejenom na Opavsku. „Samozřejmě do konce června nějaká omezení mohou být, ale myslím si, že budou neznatelná. V rámci vnitřního oploceného areálu to bude fungovat v rozsahu jako v letech před začátkem sanace,“ dodává.

Zároveň radnice chystá další část obnovy. Ještě letos budou hotové podklady, aby mohla rekonstrukce pokračovat, potvrdila Jiřina Kosmová z městského úřadu. Je nutné dokončit okolí jezera. „Budou se budovat parkoviště, komunikace a pak samozřejmě uvnitř areálu inženýrské sítě, které jsou dnes už ve špatném nebo i havarijním stavu,“ dodala Kosmová.

Pak by měla obnova jezera, která se chystala více než 15 let, definitivně skončit.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související