Levná a výtečná polévka z karamelizovaného celeru od Radka Davida pro herečku Kateřinu Macháčkovou

Kdo by chtěl uvařit překvapivě skvělou polévku, kterou si každý rád přidá, stejně jako herečka Kateřina Macháčková, ten by měl zkusit tu naši. Recept jsme získali od šéfkuchaře restaurace Babiččina zahrada Radka Davida. Je navíc levná, a když necháte celer pomalu zkaramelizovat, budou hosté nadšení.

Polévka z karamelizovaného celeru

Ingredience na 6 - 8 porcí:

2 větší bulvové celery

125 g másla

3 litry zeleninového nebo kuřecího vývaru

200 ml smetany

sůl

200 g kmínového chleba

olej na smažení

Postup:

Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme ho do pánve na rozpuštěné máslo. 20 minut restujeme na středním plamenu, až celer zezlátne a změkne, necháme ho téměř bez míchání pomalu karamelizovat.

Pak celer zalijeme vývarem, převaříme, přidáme smetanu a 15 - 20 minut polévku provaříme. Nakonec ji rozmixujeme a dochutíme solí.

Jako vložku použijeme krutony z kmínového chleba. Kostičky chleba opečeme ve vrstvě oleje do tmavě zlatova. Tím, že nasáknou olej, tak se v polévce tak rychle nerozmočí.

Radek David

Vaření je pro něj vášní. V současné době vede tři podniky v Česku – pražský restaurant La Veranda, restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích a The Bistro v centru Prahy. Kromě toho dohlíží na fungování a kuchyni několika restaurací v Oděse. Stále mu ale zbývá čas na studijní cesty do zahraničí a také na rodinu. Jeho manželka Zdeňka například skvěle peče a fotí manželovy výtvory. Jsou sehraný pár.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka