Levné zboží z Polska působí zelinářům v pohraničí nemalé potíže

10. září 2005
Zprávy , Zprávy

Výrobci a prodejci zeleniny mají problémy s přílivem levného zboží z Polska. Zejména v pohraničních oblastech na severu Moravy je možné ušetřit i několik stovek za jeden velký nákup. Příkladem je Bruntálsko, kde se kvůli polským zelinářům dostal do problémů nejeden zemědělec.

Když se v pohraničí řekne polský zelinář, většina lidí ví, o co jde. Jejich stánky na tržnici směle konkurují domácím pěstitelům. Tento muž je z Úvalna na Krnovsku a zelenina ho živila třináct let. Nakonec ho před krachem zachránil přechod na úplně jiný sortiment.

"Jsou levnější, protože mají úlevy na daních. Spočítali jsme, že mají o 40 procent nižší náklady než my. Takže on byl schopen tady své produkty dodávat i se ziskem a my jsme šli do ztráty. Konkrétně náš podnik to donutilo se zeleninou úplně skončit," vysvětluje podnikatel.

Logo

Bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas potvrdil, že tento problém existuje už delší dobu. Jenom je třeba se s ním účinně vypořádat. "Je to normální jev, ale je to jev, který by měl být pod určitou kontrolou. A nejde jen o zeleninu, ale také o vajíčka a takovéto další produkty, řekl Palas. Podle něj chybí dostatek informací od samotných pěstitelů, aby mohli inspektoři včas zasáhnout a zjistit, zda mají prodejci všechna nutná povolení.

To samé si myslí i současný ministr Petr Zgarba. "Jestliže český podnikatel musí plnit určitá pravidla, která ho zavazují ke způsobu jednání, tak vedle toho nemůže existovat nekalá konkurence, která některé výrobky plácá s prominutím třeba v garáži. To by žádná společnost neměla trpět," podotýká Zgarba.

Bývalý pěstitel z Úvalna si myslí, že pokud stát naše zelináře ještě více nepodpoří, problém tady bude pořád. "Já jsem se nesetkal s tím, aby Polák tady prodával špatné zboží."

autor: mrk
Spustit audio