Liberec má svůj automat na dezinfekci

V České republice jsou zatím dva, jeden už také funguje v Říčanech u Prahy.

V dubnu platí na produkt sleva

Automat na výdej dezinfekce je v terminálu MHD a funguje 24 hodin denně. Pro ČTK to uvedl náměstek primátora Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj. Podle něj jde o komerční projekt. „Který je ale námi jako městem koordinovaný a dali jsme k dispozici náš pozemek," dodal. Základní cena za lahvičku s 200 mililitrů dezinfekce je 300 korun, v dubnu se prodává s 50% slevou. „Produktů na trhu je celá řada. Podle slov dodavatele by to ale mělo být z automatu výhodnější," vysvětlil Šolc.

V Liberci od středy 8. dubna funguje i automat na výdej roušek. Je nedaleko terminálu, v obchodním centru Forum. Cena za jednu roušku je 20 korun a vybrané peníze jdou na účet veřejné sbírky „Liberec pomáhá!“. Radnice chce výtěžek použít na nákup ochranných pomůcek, dezinfekčních prostředků a dalšího vybavení. Město zatím na nákup ochranných pomůcek a na další opatření k zamezení šíření koronaviru vynaložilo asi dva miliony korun.

Automat na roušky v obchodním centru Forum v Liberci

Úklid města

Už začal také rozsáhlý úklid města. V pondělí 6. dubna se dezinfikoval terminál ve Fügnerově ulici. „Dezinfikovali jsme plochy, stěny budovy terminálu, staniční sloupky s informačními tabulemi, lavičky, kliky, koše a další místa, kde se dotýkají a pohybují cestující," uvedl Martin Pabiška z dopravního podniku. Liberecké technické služby budou postupně mýt ostatní zastřešené zastávky veřejné dopravy po městě. „Celkem 135 zastávek bude po dobu jednoho měsíce procházet důkladným čištěním strojem s tlakovou horkou vodou," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Pomáhají dobrovolní hasiči

Technické služby také spolupracují s jednotkami dobrovolných hasičů při mytí silnic a chodníků. „Mytí začalo v úterý kolem Jedličkova ústavu v Pavlovicích, internátu v Zeyerově ulici a také na cyklostezce kolem Slovanu, neboť vláda uvolnila omezení volného pohybu pro jízdu na kole bez roušek," uvedl primátor města Liberce Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj. Hasiči budou pokračovat kolem domovů pro seniory a budov Centra sociálních a zdravotních služeb v Krejčího ulici. Pak přijdou na řadu dětská hřiště. „Mytí probíhá tak, že technické služby provedou strojní zametání a my potom splachujeme ten jemný prach," uvedl Josef Hazi za dobrovolné hasiče.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související