Liberecká univerzita připravila zkušební sadu nových stejnokrojů pro profesionální hasiče

10. květen 2022 10:00

Hasiči budou mít nové uniformy. Ne ty, které využívají při zásazích, ale takové, které nosí na stanicích, v kancelářích nebo operačních střediscích. Jejich stávající stejnokroj je totiž stejný už 15 let.

Čtěte také

Na podobě nové uniformy pro profesionální hasiče, která má být pohodlná střihem i materiálem, pracuje tým Textilní fakulty liberecké Technické univerzity. První vzorky už hasiči testují, a pokud budou spokojení, mohl by se stát součástí jejich šatníku.

Kromě toho že nové uniformy mají být pohodlně, musí splňovat i kritéria na materiál. „Byl požadavek na zvýšenou odolnost v tepelném namáhání, na antistatické vlastnosti, na dlouhodobou trvanlivost, na komfortní nošení a na velkou pevnost,“ doplnila spoluautorka stejnokrojů Gabriela Krupincová.

Liberečtí profesionální hasiči budou ověřovací sérii nových uniforem testovat do května 2023, už mají k dispozici první vzorky. „V rámci Libereckého kraje bylo vybráno 10 příslušníků, kterým byly přiděleny každému dvě uniformy,“ prozradil ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

Na krajském ředitelství Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související