Liberecký a Ústecký kraj společně žádají vládu o náhrady za ztráty v dopravě

21. srpen 2020 08:00

Kompenzace chtějí za období jarních měsíců, kdy měly největší ztráty v důsledku opatření kvůli koronaviru. Za březen a duben přišel Liberecký kraj na tržbách odhadem o 36 milionů korun, počet cestujících v linkových spojích klesl o 74 procent.

Liberecký a Ústecký kraj chtějí po vládě, aby jim finančně pomohla sanovat výpadek příjmů z veřejné dopravy v důsledku koronavirové krize. Ztráty a pokles tržeb do konce roku odhadují za oba kraje na čtvrt miliardy korun. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) za možnou variantu považuje, že stát mezi kraje rozdělí peníze, které ušetřil na kompenzacích slev za studenty a seniory. „To jsou zrovna finanční prostředky, které by stát mohl krajům poskytnout alespoň jako částečnou kompenzaci propadu příjmů," řekl Půta.

Ztráty v číslech

Stát letos za první pololetí dopravcům vyplatil za slevy 1,7 miliardy korun, což je meziročně o 41 procent méně. Podle Půty by to krajům propad příjmů z veřejné dopravy kompenzovalo jen částečně. Jen za březen a duben, v době vyhlášení nouzového stavu, podle něj vykázaly všechny kraje včetně Prahy dohromady ztrátu přes 1,2 miliardy korun. Počet cestujících tehdy poklesl o 50 až 70 procent. Hejtman uvedl, že se asociace krajů už obrátila s žádostí o pomoc na ministra dopravy Karla Havlíčka (ANO). „Odpověď byla zatím taková, že stát peníze nemá a kraje a hlavní město Praha budou muset ten problém řešit ze svých rozpočtů," uvedl hejtman.

Rušení spojů nic nevyřeší

Podle zástupců obou krajů je pomoc státu nutná, jinak hrozí, že budou muset omezovat spoje. „Pokud budeme muset škrtat spoje, přinese to další pokles cestujících a další pokles tržeb. Tím bychom roztočili spirálu, kdy na jedné straně škrtáme kvůli nízkým tržbám, aby nám kvůli horším jízdním řádům jezdilo ještě méně cestujících," uvedl náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM). V Libereckém kraji jsou za březen až červen výnosy z jízdného z meziměstské veřejné dopravy o 40 milionů nižší než loni. „Do konce roku předpokládáme propad zhruba 90 milionů korun. Zatím jsme nepřistupovali k redukcím spojů," uvedl náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták (SLK). Nejvíce ubylo cestujících v Libereckém kraji ve druhé polovině března, kdy jejich počet ve veřejné dopravě klesl na 26 procent. Na konci dubna využívalo veřejnou dopravu asi 35 procent obvyklého počtu cestujících a v červnu 71 procent. Data za léto nemá kraj podle Svitáka zatím k dispozici.

autoři: Šárka Škapiková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související