Liberečtí muzejníci při nákupech exponátů z doby 2. světové války narážejí na padělky. Zručnost falzifikátorů roste, říká ředitel muzea

Zájem sběratelů o artefakty z doby druhé světové války nahrává padělatelům. S falzy se setkávají i pracovníci libereckého Severočeského muzea, při nákupech exponátů tak musejí být opatrní a pátrat po jejich původu.

Čtěte také

Falza nejsou jen výsadou výtvarného umění. Nebývalý zájem sběratelů o artefakty z 2. světové války nahrává padělatelům. Falzifikátoři se podle odborníků z libereckého muzea zaměřili nejen na militaria z posledního světového konfliktu, ale hlavně na nacistika. Ta sběratelé vyhledávají, ale je velmi obtížné určit, jestli se jedná o falzum nebo originál. I proto Severočeské muzeum spoléhá na své sbírkové předměty, u kterých je dohledatelný původ.

Padělek je často velmi těžké na první pohled odhalit a k určení pravosti je nutné použít moderní metody. Podle ředitele muzea Jiřího Křížka se padělatelé stále zdokonalují. „Čeští falzifikátoři vynikají v těch uměleckých řemeslech. Co se týká zbraní, nebo přileb, to jde většinou ze zahraničí, z východní Evropy. A musím tedy říct, že jejich zručnost rok od roku roste,“ připustil Jiří Křížek.

V Severočeském muzeu natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související