Liberty Ostrava plánuje velkou modernizaci válcoven a ekologičtější výrobu oceli

19. únor 2020 13:54

Ostravská huť investuje v následujících deseti letech do zajištění výroby zhruba 19 miliard korun. Potvrdilo to vedení společnosti Liberty Ostrava.

Týká se to například nového způsobu výroby oceli s větším podílem šrotu a menším dopadem na ovzduší anebo modernizace válcoven. Firma také slibuje zachování pracovních míst i přes nepříznivou situaci na trhu s ocelí.

„Abychom výhody hybridní technologie mohli využít úplně naplno a měnit poměr surového železa a šrotu v podstatě podle libosti, potřebujeme ještě připojení k síti velmi vysokého napětí, které chceme postavit v průběhu pěti let,“ říká mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Liberty Ostrava vyrábí ocel zejména pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává výrobky do více než 40 zemí. V roce 2018 vyrobil podnik ještě jako ArcelorMittal 2,2 milionu tun oceli a dosáhl čistého zisku 4,1 miliardy korun, o 946 milionů korun vyššího než o rok dřív. Výrobní kapacita firmy je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců.

Zdroj: ČTK

Podle odborů v ostravské huti jsou tyto investice příznivou zprávou. „Tento příslib vnímáme pozitivně, a to už jen z toho důvodu, že ta částka vychází z naší dohody, kterou jsme s Liberty dojednali před rokem,“ dodal odborový předák Petr Slanina.

autor: mrk
Spustit audio

Související