Libušín čtyři roky po požáru. Restaurátoři pracují na obnově vnitřního vybavení chaty

3. březen 2018
Dobré odpoledne

Obnova historické chaty Libušín v těchto dnech pokračuje hlavně v depozitářích a dílnách Valašského muzea v přírodě. Rozestavěný srub na Pustevnách restaurátoři loni na podzim zakonzervovali a čekají na oteplení. Dílo architekta Dušana Jurkoviče zničil požár přesně před čtyřmi lety.

Kvůli silným mrazům a sněhu nemohou tesaři roubit další vrstvy trámů. Na stavbě loni pracoval i tesař Lubomír Červenka.

„Je to náročné. Jak člověk začne, tak nejhorší jsou ty první dva tři dny. A jak to přebolí, tak už to potom jde. Výtěžnost té kulatiny je zhruba kolem 50 procent,“ uvedl tesař.

Podle technického náměstka ředitele Valašského muzea v přírodě Milana Gesiericha teď například restaurátoři renovují dveře a okna, které oheň zcela nezničil. Část stavby už má krov zakrytý fólií. Jídelna, kde budou zdobné prvky a složitější řezby, zatím střechu nemá.

„Fólii jsme do krytiny ani nechtěli. Protože objekt si bude sedat, tak aby se při tom dosedu nepoškodila šindelová krytina, aby tam potom někam nezatékalo,“ vysvětlil Milan Gesierich.

Do konce letošního roku by se podle něj mělo podařit vědeckou kopii vzácné budovy úplně zakrýt, aby mohly i v zimě pokračovat úpravy interiérů. Termín dokončení historické kopie Libušína odhaduje ředitel rožnovského muzea Jindřich Ondruš na konec června 2019.

„Pak ještě budeme soutěžit zařízení interiérů, zařízení gastroprovozu. Budeme soutěžit pravděpodobně nového provozovatele, takže na podzim roku 2019 by vlastně mělo dojít k otevření celé té stavby,“ dodává Ondruš.

Ničivý požár vznikl podle kriminalistů kvůli vadnému komínu. Rekonstrukce historické budovy bude stát zhruba 80 milionů korun.

autor: rv
Spustit audio