Lidé nosí do záchranné stanice v Bartošovicích méně zvířat než loni

18. srpen 2022 10:25

Více než 1300 zvířat donesli lidé od začátku letošního roku do Záchranné stanice v Bartošovicích. Je to o něco méně než v loňském roce. V některých případech byla mláďata zraněná, někdy ale byla odebrána od rodičů úplně zbytečně. Teď však nastává období, kdy záchranáři musí rozhodnout, která zvířata u nich zůstanou a která půjdou zpátky do přírody.

Paní Radka se svými dětmi prochází mezi voliérami. „Přišli jsme se podívat na zachráněná zvířata a moc se nám to líbilo. Nejvíce asi ptáci,“ říká.

Právě ptáků letos lidé do záchranné stanice v Bartošovicích přinesli nejvíc. Byl mezi nimi například i těžce zraněný černý čáp. „Dostal se k nám na jaře, kdy vypadl z hnízda. Měl velice komplikované zlomeniny obou křídel. Nakonec to nedopadlo dobře a čáp nikdy nebude létat. Zůstane tady,“ říká zástupce vedoucího Jan Kašinský.

„Tady v této voliéře jsou mladé poštolky, která se k nám dostala hlavně z měst – nejvíce jich máme z Ostravy. Většina se jich do přírody vrátí ještě tento týden nebo příští,“ dodává Kašinský.

Mláďata jezevce

Je tady také jezevčí rodinka, pro kterou záchranná stanice hledá náhradní ubytování. „Snažili jsme se kontakt s těmi mláďaty udržovat co nejméně, ale zůstala krotká. Tak pro ně hledáme azyl v nějaké jiné záchranné stanici nebo zařízení, kde by mohla být. Jde o to, že vybudovat výběh pro jezevce není tak úplně jednoduché, protože velice dobře hrabou a výběh musí být dostatečně zabezpečen,“ vysvětluje Kašinský.

Jen krátce před mým příchodem našla ve stanici útočiště dvě ježčí mláďata, stará teprve 2 týdny. Jejich matku přejelo auto. Jan Kašinský ale nabádá, aby lidé ježky na podzim nesbírali ze strachu, že umrznou. Vydrží prý mnohem víc, než si mnozí myslí.

Spustit audio

Související