Lidé protestují proti chystaným změnám ve zdravotnictví

27. březen 2012

Před ministerstvem zdravotnictví v Praze se dnes chystá demonstrace proti rušení nemocnic. Podobnou akci svolali zdravotničtí odboráři už na včerejší odpoledne na Jiráskovo náměstí v centru Ostravy. Přišlo na ni přes sto lidí.

Lidé, kteří na demonstraci přišli, se bojí, že to mohou mít k lékaři daleko. Nařízení vlády počítá například s tím, že pacient může k praktickému lékaři, zubaři či gynekologovi dojíždět i čtyřicet minut autem. Z toho má obavy i Anastázie Pjontková, která přišla na náměstí protestovat.

„S nemocným dítětem pětačtyřicet minut autem. Co budou dělat lidé, kteří to auto nemají? Je mi pětašedesát, ale to jsem ještě nezažila,“ říká.

Návrh stanovuje také maximální dobu, po jakou může pacient čekat na léčbu. Například na náhradu kyčelního kloubu je to maximálně rok a půl, na ostatní plánovanou péči, včetně onkologické, pak šestadvacet týdnů. Právě tato část návrhu přivedla na demonstraci i Martu Makovou.

„Manžel mi zemřel na rakovinu. Zemřel půl roku potom, co se to zjistilo. A v těch slavných návrzích je, že se musí začít léčit do 26 týdnů. Což znamená, že polovina těch, kteří tu rakovinu dostanou, už se toho nedožije,“ upozorňuje Marta Maková.

Podle Dagmar Valové ze zdravotnických odborů by nové nařízení mohlo vést až k drastickému omezení počtu nemocnic. „Na některé obory by stačily v podstatě dvě nemocnice na republiku. A tady tuto aglomeraci znáte všichni velmi dobře, takže vlastně víte, kde za čtyřicet nebo sedmdesát pět minut eventuelně dojedete,“ dodává Valová.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršen tvrdí, že jde o zbytečné obavy. „Myslím si, že je to příznivá zpráva pro pacienty, kteří jsou z odlehlých oblastí kraje. To znamená například z horských nebo příhraničních oblastí, protože nyní nově budou mít zaručenu dostupnost lékaře do určité doby, což v České republice doposud nikdy nebylo. A co navíc – ta doba bude vymahatelná,“ vysvětluje mluvčí.

Demonstrace v Praze začíná pět minut po dvanácté.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu