Lidé s autismem nebo Aspergerovým syndromem nově najdou pomoc i v Příboře

27. červenec 2018

Nový program pro lidi s autismem nebo Aspergerovým syndromem chystá nezisková organizace MIKASA v Příboře. Ta v současnosti působí třeba v Ostravě, Bruntále, Frýdku-Místku nebo Havířově. Na novinky jsme se ptali speciální pedagožky Jany Svobodové.

Jaké aktivity chystáte pro lidi v Příboře?

Nabídneme edukačně motivační aktivity zaměřené na oblast komunikace, práva, práce na počítači a zaměstnávání a dále to budou aktivity aktivizačně terapeutické, které volně navazují na aktivity edukační. Účastníci si mohou v praxi vyzkoušet, co se naučili – například objednání si v restauraci, nákup v obchodě. V oblasti zaměstnávání jde třeba o zvládnutí pracovního pohovoru, nácvik hledání práce. Všechny naše aktivity jsou zdarma.

Nabídnete pomoc i rodinám, příbuzným klientů?

Náš projekt se přímo na pomoc rodinám nezaměřuje, ale komunikace s nimi samozřejmě probíhá.

Máte už představu, kdy chcete v Příboře začít?

To v podstatě záleží na míře zájmu. Jsme schopni začít s tou podporou ihned.

Jak je náročné pro lidi s autismem fungovat v běžném životě? Jak je pro ně těžké si třeba najít práci?

Záleží to vždy na míře postižení a na tom, které oblasti jsou u člověka postiženy. Nejčastěji to však bývají oblasti komunikace a kontaktu s druhými. Člověk s autismem může mít problém někoho cizího oslovit, vést s ním rozhovor, orientovat se v běžných situacích. To všechno pak člověku s autismem komplikuje celý život.

A u zaměstnání je to o to horší, že jsou obecně na člověka kladeny vysoké nároky. Prostřednictvím aktivit vlastně podporujeme jak účastníky projektu ve schopnosti najít si práci, uspět u výběrového řízení, udržet si tu práci, tak jsme schopni i komunikovat se zaměstnavateli, kteří jsou ochotni vytvořit podmínky pro zaměstnání člověka s autismem.

autoři: Petr Soukup , Veronika Fajkusová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.