Lidé se opět budou moct vyjádřit ke stavbě nové spalovny nebezpečných odpadů v Ostravě

13. červenec 2019 11:18

Společnost přepracovala původní návrh a ten předloží na veřejném projednání v srpnu. Nově investor počítá s kapacitou spalovny 15 tisíc tun ročně místo původních 20 tisíc.

Potvrdila to mluvčí společnosti Suez Kateřina Kodadová. Právě množství odpadů bylo jednou z hlavních výtek při prvním projednávání.

Lidé se na veřejném projednávání postavili proti stavbě nové spalovny v Ostravě

Spalovna Chotíkov

Lidé v Ostravě se ozvali proti spalovně nebezpečných odpadů, kterou chce ve městě postavit společnost SUEZ. Na veřejném projednávání argumentovali hlavně tím, že ovzduší na Ostravsku už je tak špatné a valnou část roku dýchají tak zaprášený vzduch, který ani nevyhovuje zákonným limitům. Další zdroj znečištění proto odmítli. Společnost argumentuje, že bude nadstandardně splňovat veškeré emisní limity.

„Snažili jsme se maximálně vyjít vstříc požadavkům, které padly na veřejném projednání. Každopádně kapacita pro zdravotnické a nebezpečné odpady je potřeba. Jsme ve velkém převisu a hrozí, že budeme muset odmítat zdravotnický odpad,“ říká mluvčí odpadové firmy.

Město Ostrava se s přepracovanou dokumentací seznámí. Nová spalovna má vzniknout v sousedství stávající spalovny nebezpečných odpadů v Mariánských Horách. Podle náměstkyně pro životní prostředí Kateřiny Šebestové (ANO) se tam ale už teď hromadí velké množství odpadu, což zvyšuje riziko případné havárie.

„Nevím, do jaké míry byly připomínky, které na veřejném projednání zazněly, byly společností Suez zapracovány. Podle města je stávající kapacita dostačující, nicméně jaké změny jsou v té dokumentaci, se teprve uvidí,“ dodává Šebestová.

autoři: iha , tif
Spustit audio

Související