Lidé si budou moci prohlédnout frenštátskou radnici s Radegastem

26. duben 2019

Turisté si v letošní sezoně budou moci prohlédnout věž radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Během komentované prohlídky uvidí také originály soch známých místních sochařů, včetně proslulého pohanského boha Radegasta od Albína Poláška. ČTK to dnes sdělila mluvčí frenštátské radnice Iva Vašendová.

Historická budova radnice se nachází na náměstí Míru a je součástí městské památkové zóny. I za regeneraci památkové zóny letos Frenštát získal ocenění Historické město roku 2018 v Moravskoslezském kraji.

Uplynulo 140 let od narození frenštátského rodáka Albína Poláška, autora sochy Radegasta v Beskydech

Radegast vládne Radhošti

V Americe uznávaný sochař, v Česku téměř neznámý. Před 140 lety se ve Frenštátě pod Radhoštěm narodil Albín Polášek. Jeho jméno vám možná moc neřekne. Určitě ale znáte jeho nejslavnější díla v Česku. Sochu Radegasta na Pustevnách a bronzové postavy Cyrila a Metoděje na Radhošti. Některá jeho díla ale najdete i přímo ve Frenštátě.

„K vidění jsou na radnici také fotografie města z 50. – 70. let minulého století od Jiřího Hory a dnešní Frenštát objektivem fotografa Jana Novotného,“ uvedla pracovnice frenštátského Turistického informačního centra Patricie Pustějovská.

Autory soch, které se na radnici nacházejí, jsou kromě Poláška také místní sochaři Karel Vašut a Jan Knebl. Poláškův Radegast stojí ve vestibulu budovy. Socha, jejímž základním materiálem je žulová drť a cement, byla odhalena v roce 1931 na hoře Radhošť v Beskydech. V roce 1998 byla ale na Radhošť umístěna kopie z pravé žuly, která má lépe odolávat povětrnostním vlivům, a zrestaurovaný originál putoval na frenštátskou radnici.

Prohlídky radniční věže se budou konat od 2. května do konce září každou středu, čtvrtek a pátek v době od 10:00 do 14:30 hodin. Vstupenky zájemci koupí v přilehlém informačním centru. Vstupné pro dospělého bude stát 20 korun, zlevněné pro důchodce či studenty deset korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio