Lidé v Horním Benešově se obávají stavby plazmové spalovny odpadů

10. duben 2019

Lidé na Bruntálsku se obávají velkokapacitní plazmové spalovny odpadů. Tu chce do pěti let na místě skládky kvůli blížícímu se zákazu skládkování postavit soukromá firma Smolo.

Starostové okolních obcí spalovnu odmítají. Vadí jim nejen emise, které bude produkovat, ale například i zvýšení dopravy na už teď nevyhovujících cestách. Navíc plazmová spalovna by měla vyrůst v blízkosti Mikroregionu Slezská Harta, který se snaží nalákat turisty na krásu čisté přírody.

„Zejména se bojíme několikanásobného navýšení nákladní dopravy, vypouštění škodlivin. V Evropě není žádné podobné fungující zařízení a to vyvolává značné pochybnosti. Navíc podle našeho názoru technologie s takto obří kapacitou nepatří do poklidné a v podstatě rekreační oblasti Nízkého Jeseníku,“ říká starosta Horního Benešova Pavel König (SNK).

Podle manažerky společnosti Smolo Ivany Kubacké bude ale zařízení splňovat nejpřísnější evropské limity. „Jde v podstatě o plazmové zplyňování odpadu, takže tam nedochází k hoření. Kapacita zařízení je nastavena na 360 tisíc tun ročně, což je méně než 10 procent vyprodukovaných odpadů v Moravskoslezském kraji. Budeme zpracovávat pouze odpad vzniklý na území našeho kraje,“ vysvětluje manažerka.

Ministerstvo životního prostředí teď nařídilo, že se stavba zařízení musí podrobit posouzení vlivu na životní prostředí, tzv. EIA, a to včetně veřejného projednávání s obyvateli.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související