Lidé v Hrabové podepisují petici proti novým firmám v průmyslové zóně

7. květen 2019

Lidé z ostravského obvodu Hrabová sepsali petici. Bydlí v sousedství průmyslové zóny, která je u řeky a které se mezi místními říká Tajga. Nelíbí se jim, že tam mají být dvě nové firmy. Jedna chce provozovat odlakovnu a druhá drtičku odpadů. Bojí se, že provozy budou znečišťovat ovzduší. Zástupci firem s tím ale nesouhlasí.

„Žiju tady od narození a troufám si říct, že tak špatně, jak se dýchá teď, se v Hrabové nedýchalo ani za totality. Je mi už dost let, tak si myslím, že i takto to mohu posoudit,“ popisuje současnost v Hrabové dvaapadesátiletá paní Taťána. Nové provozy v obvodu nechce a petici, která vznikla, podporuje.

Petice má podporu také od místního starosty Igora Trávníčka (ODS). „Samozřejmě je to v blízkosti rodinných domků a úřad chápe svou povinnost vždycky stát na straně občanů. Vždycky bude těm lidem pomáhat a bránit průmyslové výrobě v blízkosti rodinné zástavby. Nejde to dohromady, skloubit to nelze,“ říká starosta.

Český rozhlas oslovil i zástupce petičního výboru Ivo Richtra. Ten se ale zatím k celé věci nevyjádřil.

Firmy, které chtějí mít v areálu své provozy, tvrdí, že jejich činnost ovzduší v Hrabové neznečistí. „My vlastně nebudeme mít žádný komín, žádný výduch, nic. My si všechno vypouštíme zpět do haly, navíc tam máme několikastupňovou filtraci – poslední třída je hepa filtr, který se používá na filtrování vzduchu v nemocnicích. Účinnost tohoto filtru je 99 procent, takže není čeho se bát,“ ujišťuje Tomáš Haladej, jednatel Odlakovny Silver.

Český rozhlas hovořil i s majitelem části průmyslové zóny Tajga Markem Ruszó, ve které mají mít své provozy obě firmy. Přímo do mikrofonu se sice vyjadřovat nechtěl, ale řekl, že zóna je určena pro lehký průmysl. Aktuální situace jej poškozuje a říká, že podle územního plánu se zástavba rodinných domů v minulosti neměla rozšířit až do těsné blízkosti průmyslového areálu.

autor: pdu
Spustit audio

Související