Lidé v některých městech Libereckého kraje nechtějí sdílená kola. Rozhodli o tom v anketách

29. květen 2023 11:46

Obyvatelé některých měst v Libereckém kraji odmítli záměr svých radnic pořídit sdílená kola. Rozhodli tak v anketách, které města vyhlásila. Kde konkrétně si lidé na sdílených kolech nezajezdí a proč, zjišťovala redaktorka Johana Tománková.

Čtěte také

Města v Libereckém kraji můžou od hejtmanství dostat na sdílená kola dotaci na podporu mobility. Některá města se rozhodovala, jestli si je pořídit, nebo jestli raději od záměru upustit. A některé radnice proto vyvěsily anketu, aby zjistily, jestli o sdílená kola vůbec obyvatelé stojí. Ukázalo se, že ne všude.

Například v Turnově. V anketě se tam vyjádřilo jen 250 lidí a 70 procent z nich by sdílená kola sice chtělo, využívali by je spíš pro turistiku než třeba na cestu do práce. Město ale chtělo sdílená kola zavést kvůli odlehčení dopravy. Místostarosta Jan Lochman z uskupení PROTO Českému rozhlasu řekl, že místo toho peníze investují do zlepšení služeb pro cyklisty.

Že sdílená kola využívat nebudou, se rozhodli také lidé v Novém Boru. S nápadem, že by tam město sdílená kola zavedlo, přišli sami obyvatelé. V anketě si je ale nakonec neodhlasovali.

Někteří starostové viděli v pořízení sdílených kol spíš problémy než užitek, obávali se například, že by lidé kola neodkládali na odstavná místa, nebo že by doprava pro víc cyklistů v centru města mohla být nebezpečná.

V Liberci sdílená kola nejsou od roku 2020. Naopak v Jablonci nad Nisou je lidé chtějí a ve městě se objeví od 1. června 2023.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související