Lidé v Ostravě běželi pro Světlušku, do charitativní akce se jich zapojilo přes pět stovek

8. duben 2022

Čelovka na hlavě a sportovní oblečení. Po dvouleté pauze způsobené koronavirovou pandemií se i do Ostravy vrátil Noční běh pro Světlušku. Zapojilo se do něj přes 500 lidí. Výtěžek ze startovného půjde i letos na konto Světlušky. Projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá nevidomým a zrakově postiženým.

„Já jsem jeho oči, on je moje nohy. Jelikož jsem od narození na invalidním vozíku po rozštěpu páteře,“ říká Lucie, která akci absolvovala se svým nevidomým snoubencem Rosťou. Při běhu mu dělala trasérku. Spolupracují ale i v běžném životě. „Už mám praxi, běhám s ní na tramvaj. Tramvaj jede za pět minut, já to dám za tři. Je na vozíku, já zrychlím krok, někdy i běžím,“ usmívá se Rosťa.

Běhu se zúčastnila i trojice kolegyň z práce ve složení Sylva, Nikol a Bára. Podle nich o výkon a čas tolik nešlo.

Tým ostravského rozhlasu

Všechny peníze vybrané ze startovného se rozdělí mezi organizace, které pomáhají nevidomým a slabozrakým. „Každé to startovné je příspěvkem do veřejné sbírky Světluška a z té veřejné sbírky pak celoročně podporujeme zrakově handicapované. Tam všude proudí ty příspěvky,“ říká ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška Gabriela Drastichová.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související