Lidé v Ostravě mohou vidět nepřístupnou Grossmannovu vilu

14. květen 2019 09:44

Prohlédnout si běžně nepřístupnou a památkově chráněnou Grossmannovu vilu z roku 1923 v Ostravě budou moci návštěvníci vlastivědného festivalu Pestré vrstvy, který se bude ve městě konat od 15. do 19. května. V rodinném a firemním sídle stavitele Františka Grossmanna se dochoval například vestavěný nábytek ve stylu art déco. Pořadatelé ostravského festivalu by chtěli uzavřené a přitom zajímavé objekty představovat i v budoucnu. ČTK to za pořadatele řekl Jan Lenart.

Vedle Grossmannovy vily bude součástí pětidenní přehlídky například komentovaná prohlídka zajímavých vil Moravské Ostravy, které byly soukromými domy předních osobností veřejného života centrální městské části na konci 19. a počátku 20. století.

Z chráněné Grossmannovy vily v Ostravě budou reprezentativní prostory

Sídlo stavitele Františka Grossmanna v ulici Na Zapadlém u Krajského úřadu v Ostravě

Prvorepubliková památkově chráněná vila ostravského stavitele Františka Grossmanna se dočká rekonstrukce. Ostrava, které patří, zahájila přípravu na její památkovou obnovu. Poté v ní budou reprezentativní prostory. Náklady město odhaduje na více než 40 milionů korun.

Přehlídka chce upozornit na společenská témata z historie, architektury i přírody spojená s ostravských regionem. Věnovat se bude například také fenoménu řeky Ostravice, ostravské kinematografii nebo historii ostravských panelových domů. Organizátoři festivalu podle Lenarta při sestavování programu zohledňují aktuálnost tématu nebo hledají spojení zajímavých lidí.

Druhý ročník festivalu, jehož součástí jsou komentované prohlídky, besedy, výstavy i promítání, nově upozorní také na některé zajímavosti mimo Ostravu. Například program nazvaný Karviná na rozcestí se bude věnovat návrhům na nové využití území mezi Karvinou, Havířovem a Orlovou po dokončení těžby uhlí. Promítat se bude i dokument „O zaniklé Karvinné“, který několikrát vyprodal karvinské kino. Výstava Krajina břidlice zase připomene poměrně neznámou těžbu břidlice v oblasti Nízkého Jeseníku a tamní hlubinné břidlicové doly.

Bližší informace a program přehlídky lze najít na webových stránkách www.pestrevrstvy.cz.

zdroj: ČTK
Spustit audio