Lidé v ostravské MHD kritizují čistotu a bezpečnost, ukázal průzkum

6. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Dopravní podnik Ostrava (DPO) si po mnoha letech nechal udělat průzkum veřejného mínění. Na dotazy odpovídalo 800 respondentů. Výrazně pozitivně hodnotili například návrat k jedné tarifní zóně, platbu ve vozech bankovní kartou nebo informace na zastávkách. Kriticky se vyjadřovali především k čistotě a bezpečnosti.

Sedmašedesátiletá paní Jaroslava jezdí denně tramvajemi i trolejbusy. Měly by se podle ní častěji uklízet.

„Čistota vozů se moc nezlepšila, je to špinavé. Taky ty vozy jsou často staré a rozhrkané. A někdy i ti řidiči jsou takoví neteční, když je nějaký problém, ani se nesnaží to řešit. To je další věc,“ míní paní Jaroslava.

To paní Ema Tesařová si městskou hromadnou dopravu jen chválí: „Já to vidím dobře. Jsem spokojena třeba s tím, že jsou ty dlouhodobé jízdenky, že si nemusím dělat starosti s kupóny, v tramvajkách je čisto. A jezdím skoro každý den.“

Průzkum potvrdil, že kromě zlepšení čistoty by lidé ocenili modernější vozy. „My víme, že rádi cestují autobusy a trolejbusy. Tam je vozový park novější. V tramvajích lehce zaostáváme, ale to by se brzy mělo změnit. Uzavřeli jsme tendr na nákup 30 až 40 tramvají od švýcarské firmy Stadler. Věřím, že tím se zásadně obnoví vozový park,“ říká šéf DPO Daniel Morys.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že přes různá opatření, jako je třeba dohled strážníků v některých nočních či ranních spojích, se mnozí cestující necítí ve veřejné dopravě příliš bezpečně. „Vidíme tam prostor pro zlepšení. Chceme rozšířit kamerový systém a omezit spřažené soupravy,“ dodává Morys.

Vedení dopravního podniku chce dělat podobné průzkumy každý rok. Očekává, že po provedení změn se hodnocení zlepší. Cílem je zastavit trend úbytku cestujících.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio