Lidé z části Ostravy se bouří proti plánovanému rozšiřování vědecko-technologického parku

22. září 2015
Zprávy , Zprávy

Rušno je v Ostravě kolem plánovaného rozšíření vědecko-technologického parku (VTP) u tamní univerzity. Postarali se o to obyvatelé části Poruby, kde se mají stavět výzkumná pracoviště a laboratoře pro vědce. Proti tomuto plánu radnice lidé sebrali už přes tisíc podpisů.

Zatímco lidé podepisují na zahrádce výletní restaurace petici, s jedním z organizátorů protestů a zdejší obyvatel Martin Bobek ukazuje, kam se má VTP rozšířit.

„Teď je to pole, kam můžete tady v Porubě volně pustit psa. Když jdete, nádherně vidíte na Beskydy. Je to opravdu klidová zóna a to mi nezachrání žádný špičkový vědec z Ameriky, Japonska, odkudkoliv,“ říká Martin Bobek s tím, že ale není proti stavbě VTP.

„V Ostravě jednoznačně a i v Porubě naleznete několik míst, kterým by výstavba VTP pomohla. Porubské Myslivně by uškodila,“ dodává.

Podle vedení města ale stojí za to kvůli až 1800 novým pracovním místům obětovat několik hektarů pole. „Všichni chtějí nová pracovní místa, ale všichni by chtěli, aby to bylo někde jinde,“ reagoval primátor Ostravy Tomáš Macura (hnutí ANO).

„My nejedeme kácet les. Do Ostravy chceme přivézt vědu, výzkum, techniku a pro sportu chtivé obyvatele Ostravy se nic nezhorší. Naopak my chceme tu sportovní a rekreační infrastrukturu rozšířit a posílit,“ dodal primátor.

Jen za pozemky na rozšíření zóny už město zaplatilo zhruba 100 milionů korun. Místní ale doufají, že se jim plány podaří změnit. S radními se chtějí potkat v listopadu na plánovaném zastupitelstvu.

autor: iha
Spustit audio