Lidé z Českého Těšína si zvykají na nová opatření omezující přeshraniční pohyb

13. listopad 2020 08:40

Lidem z Českého Těšína na Karvinsku komplikují život nová omezení přeshraničního pohybu. Rychlé nákupy a krátké návštěvy svých rodin v Polsku ale i tak bez problémů stíhají.

Podle nových opatření se v polské části města můžou zdržet jen 12 hodin. Pokud zůstanu déle, měli by se po návratu prokázat platným negativním testem na koronavirus anebo nastoupit do karantény. Většině lidí ale dvanáctihodinová doba pro návštěvu Polska stačí.

„Bydlím v Českém Těšíně, do Polska jezdíme nakupovat. Ale to jsou takové krátké návštěvy, do hodiny se vracíme. Nikdo to nekontroluje,“ říká paní Anna, která si přes most vykračuje do Polska.

Čtěte také

Lidé ale přicházejí i z druhé strany. Jako například pan Czeslaw, který pracuje jako horník. Je rád, že současná situace není taková jako na jaře, kdy hranice byly úplně zavřené.

Výrazné změny nepociťují ani obchodníci na české straně. „V sobotu bylo trošku více Poláků, protože si asi mysleli, že bude zavřeno. Hned v pondělí jsme věděli, že to jde procházet – dvanáct hodin tam můžete být bez nějakého omezení. Jinak se to neprojevilo,“ potvrzuje například prodavačka ve zverimexu Vladislava Capková.

Situaci pečlivě sleduje i českotěšínská radnice. Starostka Gabriela Hřebačková (Nestraníci) říká, že v posledních dnech trochu ustal dopravní přeshraniční ruch. „I v Polsku došlo k uzavření celé řady provozoven a obchodů, kam lidé jezdili, když u nás byly ty obchody zavřené,“ dodává.

I ona se zajímá o to, jestli příští dny přinesou nová opatření na polské straně. Počet nakažených koronavirem v Polsku totiž stoupá.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související