Lidé z polského a Českého Těšína si připomínají desáté výročí Schengenu

21. prosinec 2017

Lidé z polského a Českého Těšína si dnes připomínají velký den. S úderem půlnoci vstoupila před deseti lety Česká republika do Schengenu. Lidé z obou hraničních měst tak znovu vyrazí na most Družby a zavzpomínají na časy, kdy museli kvůli nákupům nebo při cestě za rodinou procházet přes celnici.

Před deseti lety oslavovaly zrušení hranic mezi oběma Těšíny tisíce lidí. Na hraniční závory ale místní pamatují doteď.

„Dřív jsme nemohli přejít, aniž by nám nekontrolovali kdeco všecko. A nosilo se přesto všecko. Do kočárku se strčilo pro děcka něco a vždycky se nějak převezlo. Ale teď už je volný pohyb, Schengen je dobrý,“ říká například paní Eva, která si návrat celníků do budek na hraničních mostech už nedokáže představit.

Stejně je na tom také paní Kateřina, která do Polska míří pravidelně na nákupy. „Chodím víc do Polska než tady. Vyplatí se to ve všem. Na všem vidím slevu a kvalita je v Polsku asi lepší,“ dodává paní Kateřina.

Provázanost celého území, která má kořeny v dávné minulosti, kdy existoval jediný Těšín, se v posledních letech znovu zvýšila. „Dnes je hodně Čechů na polské straně, hodně Poláků na české. Když někdo přijede ze zahraničí, možná si neuvědomuje, která strana je která, protože to promíchání lidí je velké. Myslím, že to je ten pozitivní důvod, že už se nevnímá – to je za hranicí, teď je to naše společné,“ potvrzuje českotěšínský starosta Vít Slováček (KDU-ČSL).

Zástupci obou radnic společně u stolu řeší rozdílnosti v zákonech i některé velké investice. Starosta polského Těšína Ryszard Macura říká, že to bylo plodných deset let, oceňuje hlavě volný pohyb přes řeku Olši a vyzdvihuje zvelebení jejího okolí v rámci Zahrady dvou břehů. Právě díky ní se otevřely rozsáhlé prostory nebo vznikla sportovní lávka.

Zástupci obou měst se shodují, že chtějí dál pokračovat v podobných investicích, které oživí břehy na obou stranách dnes imaginární hranice.

autor: stj
Spustit audio