Lidé známkovali město Třinec za služby pro rodinu

19. listopad 2012

Radnice v Třinci dokončila průzkum mezi rodinami. Ten měl zjistit, jak jsou spokojeny se službami ve městě, a jestli je jich dost. Služby byly rozděleny do několika kategorií a lidé je mohli známkovat jako ve škole, od jedničky do pětky. Výsledky už má radnice k dispozici a vysvědčení to není špatné.

Kdyby lidé mohli dát městu za služby jen jednu známku, vyšla by mu taková horší dvojka. „Vnímají, že je tady dostatečná síť mateřských školek, základních škol, možná trošičku méně jsou spokojení s MHD, ale přesto všechno je to, myslím si, ještě pěkný výsledek,“ říká vedoucí sociálního odboru Ellen Raszková.

Síť základních škol ve městě lidé ocenili vůbec nejlépe a paní Eva, kterou zastavujeme před supermarketem, se tomu nediví. „Škol tady máme, tuším, sedm a to je myslím dobré. I pro děti je tady hodně sportovních zařízení,“ říká.

Radnice sesbírala během 15 dnů názory skoro dvou set obyvatel. A když se jich ptala na to, na co by se mělo město více zaměřit, nejčastěji hlasovali pro vytvoření rodinných slev a podporu bytů pro mladé rodiny.

„Dnes je taková doba, že všechno je drahé a mladí lidé, když mají tu startovací čáru, tak mnohdy nemají na to, aby si zakoupili byt, nebo aby měli nějaké slušné nájemní bydlení. Takže nejen na základě tohoto dotazníku ale i v rámci naší koncepce jsme se v letošním roce začali zabývat takzvaným prostupným bydlením. V dalších letech se tomu chceme více věnovat,“ dodává Raszková.

Dotazník ještě sociální odbor analyzuje, ale už teď slibuje změny k lepšímu, například snížit platby za odpad pro novorozence, které mladé rodiny hodně zatěžují.

autor: iha
Spustit audio