Lila Downs: Spatřila jsem peklo, dívala jsem se na zprávy

27. květen 2015

Lile Downs nechybí takřka nic, co by měla mexická zpěvačka potřebovat - ženská živelnost, sociální empatie a spjatost s dávnými tradicemi. Aktuálně ještě přesvědčení: "Myslím, že doba je dost těžká na to být optimistický." Prý nejosobnější a politicky nejnaštvanější album, tak ho alespoň Lila Downs prezentuje, a stavy nálad vtiskla i do názvu - Balas y Chocolate (Kulky a čokoláda).

Významů má název víc, všechny se ale točí okolo rozporů současného Mexika. Titulní skladba Balas y Chocolate jde až za hranice: Downs zpívá a rapuje o dětech masově utíkajících ze zemí střední Ameriky - největších vývozců kakaových bobů - kdy značná část z nich po cestě umírá.Lila Downs - po matce Mexičanka indiánského původu, po otci Američanka - na korektnost zapomněla už dávno, na předcházejících deseti albech to dávala americkým i mexickým politikům občas pořádně sežrat. Na posluchače odjinud ale vždycky myslela: silná, často nadnárodní a ekologická témata prostírala s bujně taneční, popem a rockem zasaženou hudbou. Radostnými latinskoamerickými rytmy a působivými melodiemi vztek s beznadějí nikdy nezakrývala: její španělštině nemusíte rozumět, z vášnivého zpívání "celého svého já" si každý celkem snadno odvodí, že v textech o nic méně důležitého než o život zbavený iluzí nepůjde.



Co nám po nich, svých starostí máme dost, řekne si možná někdo. Ano, i tak lze třináct skladeb brát a klidně si na ně zatančit. Střemhlavá La Burra, cumbia Humito de Copal, parádní mariachi duet La Farsante s mexickým zpěvákem Juanem Gabrielem nebo akordeonové norteño Una Cruz de Madera k tomu vybízejí. Mariachi rocková skladba La Patria Madrina vaše taneční nadšení ale zmírní. "Spatřila jsem peklo, dívala jsem se na zprávy," otevře ji hlas Lily Downs. Skladbu jakoby tvoří dvě části: hrůza a naděje. Lila Downs zvládá obě role, přesto si na pomoc přizvala identicky naladěného kolumbijského rockového zpěváka Juanese, a tak posloucháme vlastně velký hit, nebýt ale třeba plakátů upozorňujících ve videoklipu na loňské zmizení čtyřiceti tří studentů v mexickém státě Guerrero (bezmála polovina byla nalezená v masovém hrobě mrtvá).U klasického ranechars Cuando Me Tocas Tú se saxofonem manžela Paula Cohena zjihnete z jiného důvodu a připravíte se na závěrečnou hymnickou Viene la Muerte Echando Rasero - oslava smrti souvisí jak s národním svátkem Dia de los muertos (Den mrtvých), kdy Mexičané v maskách kostlivců pořádají na hrobech večírky pro pozůstalé, tak s faktem, že doktoři nedávno sundali docela těžce nemocného Cohena hrobníkovi z lopaty.

Kulky a čokoláda, smutek a veselí, naštvanost a odhodlání, pláč pro Mexiko i jeho oslava, rozjímání a tanec - o tom všem je nové album Lily Downs, ze kterého můžete ochutnávat ve středeční Čajovně 27. května v 15:30.

Spustit audio