Listopad 1989 v Ostravě: Napětí nepolevuje. Dostali horníci šanci vyfárat?

27. listopad 2014
Dobré odpoledne

Přesně před čtvrt stoletím zažilo Československo generální stávku. Začala v poledne a trvala dvě hodiny. Vraťme se teď o 25 let zpátky a podívejme se do Ostravy mezi horníky, protože právě na dolech to vůbec nebylo jednoduché.

Vyhrocená atmosféra, zmatky a obviňování byly na denním pořádku. Hlavně mezi havíři a jejich nadřízenými - a to doslova několik minut před stávkou.

„Ráno tu byl prý nějaký poprask kvůli tomu, že nechtěli pustit havíře, aby vyfárali dřív kvůli stávce. Co je to za vedení tady? Jsme pracující lid a je nám v tom bráněno. A chceme svobodu!“ rozčiloval se jeden z havířů na dole Jeremenko v Ostravě-Vítkovicích.

Horníkům se nelíbí, že údajně nedostali šanci vyfárat. Každý říká něco jiného. „Já to můžu dementovat tím, že jsme teď vydali z dolu asi 120 lidí, kteří přišli k jámě a vyjíždějí na povrch, aby mohli vyfárat a zúčastnit se manifestace. Ale nechci, aby se manifestace odbyla tady na závodě,“ řekl jeden z vedoucích pracovníků dolu.

Hlouček se zvětšuje a nakonec se dostává až k bráně do závodu.

Obviňování z různých trestů a sankcí za účast v generální stávce je čím dál víc. Vedoucí na dolech to ale rezolutně odmítají.

„A v televizi bylo hlášení, to jsem se teď doslechl, že jsme zabránili lidem, aby mohli jít na stávku, že museli sfárat. Vyfárali a mohou se manifestace zúčastnit. V dole zůstalo 400 lidí,“ dodal vedoucí.

Havíři ze sebe doslova chrlí spoustu dalších problémů, které mají, a zmatek se ještě zvětšuje.

Nedokážeme zjistit, kolik horníků pod zemí přerušilo dobývání, na jak dlouho. Třeba na dole Staříč se to údajně povedlo, i když vedení šachty tvrdí, že se fáralo normálně. Ostravské revoluční napětí rozhodně nepolevuje.

Znovu 89
autor: mrk
Spustit audio