Listopad 89 v Ostravě - značné napětí hlavně v továrnách

26. listopad 2014
Dobré odpoledne

Atmosféra 26. listopadu 1989 měla v Ostravě několik podob. Zatímco na centrálním náměstí Lidových milicí se denně scházely tisíce lidí, v továrnách a na dolech panovala úplně jiná nálada.

Za otevřenou podporu stávkujícím studentům čelili horníci nebo hutníci nejrůznějším výhrůžkám. „Konkrétně u nás na Středojemné válcovně je na směně C nálada dost prostudentská, ovšem nálada vedení byla zarážející,“ popisuje situaci zástupce jednoho ze závodů NHKG.

Zástupci jednotlivých závodů se postupně schází v koordinačním centru. Zprávy, které mají, dokazují, že odpor v podnicích je silnější, než se zdálo.

„Mistr mne vykázal domů s tím, že mi rezolutně zakázal sbírat nějaké podpisy,“ říká jeden ze zaměstnanců. „Já jsem si řekl svůj názor a dostal jsem hodinovku,“ dodává další muž, který pracoval v pivovaru.

Hodně se tady čeká na to, jak se k protestům postaví horníci. A taky k vyhlášené generální stávce.

„Lidé, zejména starší ročníky, se bojí vyjádřit svůj názor. Zažili rok 1968, takže moc dobře vědí, jak to pak dopadlo, kolik lidí bylo zlikvidovaných a podobně,“ všímá si pracovník z dolu Jan Šverma.

Proti studentům a proti změnám

„Píšu tady takový protest za sebe i za moje kolegy na ‚enháčku‘ a chceme upozornit na to, že ty mítinky, které se pořádaly před VŽKG a NHKG, v podstatě probíhaly v pracovní době,“ poznamenal jeden z pracovníků hutě.

Toto je jeden z mnoha případů demonstrací přímo na závodech, které organizuje vedení těchto podniků. Proti studentům a proti změnám.

„Nebudeme stávkovat, protože opravdu nikdo nemá zájem o to, aby přišel o rodinné přídavky a o třináctý plat. To víte, to jsou peníze,“ dodal další z dělníků.

Zatím to příliš nevypadá na masivní přerušení výroby a těžby během generální stávky 27. listopadu. Ale události posledních dnů ukázaly, že i v Ostravě se situace mění velmi rychle.

Znovu 89
autor: mrk
Spustit audio