Literární festival ProtimluvFest v Ostravě představí poezii a prózu pěti zemí

18. říjen 2022 14:24

Křest nové básnické sbírky Petra Hrušky okoření letošní Mezinárodní literární festival ProtimluvFest. Tento týden na něj přijedou literáti, překladatelé i hudebníci z pěti evropských zemí.

Šestnáctý ročník přehlídky, plný autorských čtení, besed i křtů nových knih, se bude od čtvrtka do soboty odehrávat v Divadle 12 a v Domě umění.

O hostech i programu ProtimluvFestu jsme se více dověděli od ředitele festivalu, publicisty a vydavatele Jiřího Macháčka. Poslechněte si rozhovor.

Festival od 20. do 22. října představí současnou maďarskou, slovenskou, slovinskou, českou i polskou poezii a prózu. Výrazný prostor však dostane také téma genderu, genderové rozdílnosti a jejího vnímání ve společnosti.

Jedním z festivalových pořadů totiž bude například vystoupení významné maďarské transgenderové autorky a fotbalistky Noé Kissové, která je u nás známa z temné prózy o maďarském venkově Už máš spát. Na festivalu bude debatovat s básníkem Atrinem Matuštíkem. Prozaička Suzana Tratniková z Lublaně a organizátorka mezinárodního filmového festivalu lesbických filmů se v Ostravě na ProtimluvFestu potká s polskou autorkou a aktivistkou Patrycjou Sikorovou.

Další festivalový program se ponese i v polsko-českém duchu. Vystoupí polsky píšící prozaička a novinářka Danuta Chlupová. Bude debatovat spolu s historikem Tomášem Ruskem o svém románu Jizva, který reflektuje životickou válečnou tragédii. Šestatřicet Čechů a Poláků ze Životic na Karvinsku a okolí 6. srpna 1944 zavraždilo gestapo.

Připravuje se i dvojitý křest spojený s uvedením sbírky básníka Petra Hrušky Spatřil jsem svou tvář. A řada dalších akcí, přičemž vstup na většinu z nich je zdarma. Informace o programu zájemci najdou na webu festivalu.

autoři: Naďa Čvančarová , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio