Lomňanské muzeum v půvabné dřevěnce stráží nejen dva goralé, ale i Franta Šiška z Milionáře

10. duben 2019
Česko – země neznámá

V Dolní Lomné, kterou bychom našli v úplném severovýchodním koutu naší země, mají muzeum v půvabné dřevěnce. A hlídá ho Franta Šiška ze soutěže Chcete být milionářem?

A moc mu to sluší. Místní řezbář Leszek Sikora ho totiž oblékl do slušivého kabátku připomínajícího mužský gorolský kroj. A do ruky mu vložil stokorunu. Tedy sumu, která Frantovi zbyla, když se vrátil z Prahy ze soutěže Chcete být milionářem?

Sochu slavnostně odhalil v roce 2011 Jaromír Nohavica, který si Frantu Šišku vymyslel jako hrdinu své písničky. U té příležitosti prý prohlásil, že kdo se oné stokoruny dotkne a má dobré srdce, do roka bude bohatý. Zda to funguje, musíte zkusit sami. Možná nezbohatnete, ale návštěvy Lomňanského muzea určitě litovat nebudete.

Roubená budova muzea je kopií původní lomňanské školy z roku 1852. Ta byla totiž v 70. letech minulého století převezena do depozitáře Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V roce 2008 tak na popud obce vznikla roubenka nová, už se záměrem vytvořit v ní muzeum a přispět tak k zachování tradic našich předků. A to se rozhodně podařilo. Roubenka po letech získala punc, takže neznalí návštěvníci stěží uvěří, že úzkými dveřmi a chodbou s klenutým stropem vstupují vlastně do budovy nové.

V hlavní místnosti muzea najdete i školní lavice, které připomínají minulost této stavby. Mimo to zde stojí i pec, na které vařili zdejší goralé. I dnes vám na blaše upečou čerstvé placky a další dobroty. V muzeu dále najdete stálou expozici o pralese Mionší, fotky původních obyvatel Dolní Lomné, sezónní výstavy a samozřejmě spoustu suvenýrů místních šikovných řemeslníků.

U muzea v Dolní Lomné se každoročně pořádají vyhlášené vozatajské závody, podzimní jarmark i velikonoční a vánoční výstavy. Otevřeno mají denně, vždy od 10 do 17 hodin.

 

Spustit audio