Ľudová hudba Stana Baláža v cyklu Zpěvem k srdci

2. říjen 2019

V podzimní edici hudebního cyklu Zpěvem k srdci jsme uvítali Ľudovou hudbu Stana Baláža. Folklorní kapela z východního Slovenska nám přinesla temperament oblasti Šariš.

V sále bohumínského hotelu Pod Zeleným dubem se v středeční podvečer sešla příjemná společnost. „Sešli jsme se zde, abychom poslouchali autentickou muziku z východního Slovenska – temperamentní čardáše, krúcené i karičky a další tance a písničky, které k tomuto regionu patří,“ vítal na koncertě průvodce večerem Jan Rokyta.

Ľudová hudba Stana Baláža vznikla v roce 2008 s ambicí aktivně podporovat současné postavení regionální a lokální hudební kultury horního Šariše. Členy kapely jsou kromě primáše Stana Baláže kontráš Jozef Franek, akordeonista Michal Germuška, kontrabasista Štefan Mačejovský a cimbalista Peter Germuška.

Kapela z východoslovenského Šariše prezentuje folklór v autentické podobě, navazuje na tradice předků.

Od roku 2012 je už stabilní součástí koncertních vystoupení také ženské pěvecké trio Krasotky v složení: Slavomíra Knutová, Valéria Stašeková a Monika Balážová.

autor: Jan Rokyta

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.